Zeiţa gunoaielor. Clotilde Armand – un primar delegitimat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria este extrem de dezagreabilă. De asemenea, mizeria este şi principala sursă pentru numeroase boli. Bucureştiul este centrul de putere al ţării dar nu a excelat niciodată la capitolul curăţenie, anumite zone mai sărăcăcioase ale Capitalei fiind renumite pentru deşeurile şi murdăria care tronează pe străzi.

Însă, după alegerile din toamna trecută, situaţia punctuală existentă în cartierele mai rău famate ale Bucureştiului s-a generalizat la nivelul întregului oraş şi s-a permanentizat în Sectorul 1 – considerat a fi cel mai bogat sector al Capitalei.

În doar câteva luni, mizeria a devenit noul brand al Bucureştiului. Cartea de vizită prin care oraşul se recomandă atât celor care au ales să trăiescă şi să îşi desfăşoare activitatea aici, cât şi celor care sunt în tranzit sau în vizită – Capitala fiind în aceste zile gazdă pentru patru meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal, EURO 2020. Mizeria este un brand pe care Nicuşor Dan, actualul Primar General, îl tolerează şi îl cultivă fără nicio tresărire că i-ar putea genera prejudicii de imagine în perspectiva unei noi candidaturi la viitoarele alegeri locale.

Gunoiul de pe străzile Bucureştiului nu mai este doar o afacere profitabilă pentru firmele de salubrizare care au încheiat contracte extrem de bănoase cu autorităţiile locale. NU! În Sectorul 1 gunoiul s-a transformat într-un adevărat arsenal de comunicare, o rangă de PR prin care primarul Clotilde Armand încearcă să obţină capital politic în condiţiile în care legitimitatea mandatului său este serios pusă la îndoială. Astfel, îmbinând cu multă abilitate scandalul cu tacticile de victimizare, franţuzoaica Armand încearcă să se caţere pe munţii de gunoaie din sectorul pe care îl administrează şi să-i utilizeze ca pe o adevărată rampă de lansare pentru ambiţiile sale politice.

Ambiţii politice care ar putea fi însă stopate brusc dacă ancheta demarată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), ca urmare a plângerii penale depuse de către candidatul PSD, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu persoane care cotrobăiau prin sacii cu voturi, se va finaliza cu un posibil verdict de FRAUDĂ. O perspectivă care a fost puternic alimentată şi de ieşirea la rampă a procurorului Sorin Iaşinovschi care a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D despre existenţa unei fraude la alegerile locale de la Sectorul 1.

S-au încălcat nişte dispoziţii pentru că intrarea în acea sală trebuia să fie făcută în anumite condiţii. (…) Ceea ce s-a votat nu a fost şi consemnat. (…) La nivelul secţiilor, există fraude”, au fost declaraţiile procurorului din cadrul SIIJ într-un pasaj din interviul acordat postului Kanal D, interviu care într-un final a fost cenzurat.

Un fragment suficient de relevant, însă, pentru ca primarul Clotilde Armand şi echipa sa de comunicatori să înţeleagă pericolul pe care aceste declaraţii îl reprezintă pentru viitorul său în fruntea administraţiei Sectorului 1. Astfel că, celula de criză de la nivelul primăriei s-a activat imediat şi a generat un imens scandal cu firma de salubrizare Romprest – cu urmări foarte periculoase pentru cetăţenii care locuiesc în acest sector.

Circul pus la cale de primarul Armand în jurul contractului cu firma Romprest şi-a atins obiectivul. Pe de o parte, istericalele primăriţei au fost suficient de puternice încă să acopere din punct de vedere mediatic toată dezbaterea generată de declaraţiile procurorului ICCJ privind frauda electorală de la alegerile din 25 septembrie. Iar pe de altă parte, Clotilde Armand şi-a regizat cu multă abilitate o campanie de victimizare (a se vedea povestea despre presupusa agresiune în trafic prin care, în mod abil, a generat un val de mesaje de susţinere din partea colegilor din partid) care i-a asigurat acesteia victoria în cadrul alegerilor pentru şefia filialei USRPLUS sector 1.

În povestea contractului cu Romprest, un primar responsabil ar fi ales calea justiţiei pentru a rezilia un contract pe care îl consideră păgubos pentru bugetul instituţiei pe care o conduce. Iar principalul său obiectiv ar fi fost protejarea sănătăţii cetăţenilor care i-au acordat votul pentru alegerea sa în fruntea primăriei. Însă, calea juridică este anostă. Nu produce ştiri de mare impact, nu generează victimizare şi nu aduce puncte electorale.

Prin declanşarea scandalului mediactic cu Romprest, primarul Sectorului 1 şi-a atins câteva ţinte de etapă. Pe termen lung, Clotilde Armand a dovedit că activitatea sa în fruntea primăriei este un adevărat pericol pentru sănătatea cetăţenilor care trăiesc în acest sector al Capitalei. Indiferent de verdictul final al anchetei SIIJ, prin sacrificarea intereselor şi a sănătăţii cetăţenilor în favoarea propriilor interese, Clotilde Armand a demonstrat că nu mai are legitimitatea de a conduce primăria Sectorului 1. Iar conform legilor şi Constituţiei acestei ţări, atacul la adresa sănătăţii populaţiei este echivalent cu un atac la adresa securităţii naţionale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite