Telefoane de peste opt milioane de euro, vândute „la negru”, pe internet, de o firmă „fantomă” din Bucureşti
0Anchetă spectaculoasă a ANAF, care a descoperit că o firmă din Bucureşti a vândut telefoane mobile de aproape 43 de milioane de lei (peste opt milioane de euro) ca veniturile să fie înregistrate şi declarate.
Potrivit ANAF, inspectorii fiscali au identificat o firmă cu sediul în Bucureşti prin intermediul căreia „în perioada 2019–2021, s-au vândut online telefoane mobile de ultimã generaţie şi s-au obţinut venituri totale de aproape 43 milioane de lei, fãrã a fi înregistrate şi declarate”.
„Astfel, reprezentanţii firmei au cauzat un prejudiciu total de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adãugatã, impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente. Pentru asigurarea recuperãrii prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudã fiscalã vor sesiza organele de urmãrire penalã”, a anunţat ANAF.
Ferma de firme din Bucureşti
Inspectorii antifraudă au mai descoperit cu ocazia anchetei că telefoanele mobile erau livrate în Bucureşti personal de reprezentanţii firmei, din portbagajul maşinii. „În ţarã au expediat peste 17.000 de colete, cu plata ramburs, prin intermediul unor firme de curierat, cãrora le-au declarat identitãţi fictive. Inspectorii DGAF au constatat cã nu se desfãşura nicio activitate comercialã la sediul declarat, iar la aceeaşi adresã sunt înregistrate peste 500 de alte firme”, mai transmite ANAF.
Inspectorii fiscali au mai descoperit că pentru a crea o aparenţă de legalitate, „produsele erau livrate cu opţiunea de verificare a coletului la livrare şi erau însoţite de înscrisuri cu aparenţã de facturã, cumpãrãtorii fiind în imposibilitatea de a beneficia de drepturile legale şi de garanţia produsului”.
„Mai mult, firma era inactivã şi accepta plãţi doar în numerar, semne vizibile ale unor nereguli fiscale. Verificãrile vânzãrilor online de bunuri cu livrare prin curier vor continua pentru asigurarea fiscalizãrii încasãrilor”, a mai anunţat Direcţia Generalã Antifraudã Fiscalã, care le recomandã tuturor comercianţilor, persoane fizice sau juridice, care au realizat vânzãri online, sã se asigure cã au achitat toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.