Sesizaţi cazuri de corupţie în spitale aici! Astăzi s-a lansat Platforma MedAlert, mecanism online pentru combaterea corupţiei în sistemul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MedAlert este o platformă online pentru sesizarea abuzurilor şi a cazurilor de corupţie din sistemul medical românesc, destinată pacienţilor şi medicilor. Cazurile raportate, sub protecţia anonimatului sau nu (la alegerea reclamantului), sunt investigate într-un proces transparent.

Proiectul a fost gândit de o echipă de trei jurnalişti experimentaţi (Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, de la RFI, Sanda Nicola, de la Digi 24 şi Vlad Mixich, de la Hotnews) şi a devenit realitate după ce a câştigat finanţare în cadrul concursului Restart România, o competiţie menită să sporească implicarea civică, întrecere generos sprijinită de Ambasada SUA în România.

Astăzi, la sediul „Romanian American Foundation“, pe strada Gina Patrichi, la numărul 6, s-a dat, deci, startul unei platforme care şi-a propus să schimbe ceva în sistemul medical românesc. Cei trei ziarişti stau la prezidiu, alături de ambasadorul american Mark Gitenstein, de Esther Blythe, viceambasador al Marii Britanii în România, şi de doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Peste ani s-ar putea să ne aducem aminte aceste nume.

Aflăm: MedAlert este destinat pacienţilor nevoiţi să dea şpagă, dar şi medicilor care nu mai vor să fie complici tăcuţi ai abuzurilor. Statisticile nu iartă – frecvenţa cazurilor de corupţie în sistemul de sănătate s-a dublat în ultimii 10 ani. „Cea mai gravă boală a sistemului medical este corupţia“, spune Laurenţiu, şi nimeni nu îl poate contrazice. În doar câteva ore de la anunţarea inaugurării MedAlert, la radio, la evenimentul de lansare oficială erau deja 15 sesizări înregistrate. Mark Gitenstein e optimist că MedAlert va demonstra că „platformele din mediul virtual pot genera schimbare în mediul real“. Speră: „Abia aştept să văd cum vor folosi românii MedAlert pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate, crescând transparenţa acestuia“.

„Veţi fi surprinşi cât de mulţi oameni caută să îşi spună povestea“, îl completează Sanda Nicola. Spre deosebire de alte metode de a reclama şpaga şi abuzurile, cum este, de exemplu, TelVerde, sesizările înaintate online se pot face sub protecţia anonimatului. Fenomene generalizate se pot verifica şi fără numele reclamantului. O asigurare de la membrii echipei MedAlert: deşi absenţa consecinţelor pe care o oferă îndeobşte mediul online ar putea să transforme platforma într-o „vânătoare de vrăjitoare“, sesizările nu vor duce la acte de răzbunare împotriva personalului medical. Plângerile vor fi bine filtrate.

Două treimi din români au declarat că au oferit bani personalului medical, iar 80% spun că tratamentul primit s-a modificat extrem de mult în urma plăţilor neoficiale, conform unui raportului anual al Comisiei Europene. Raed Arafat: „Acceptarea tacită a corupţiei din partea autorităţilor, pe motiv ca salariile sunt mici, nu este admisibilă, cercul vicios al plăţilor informale trebuie tăiat“. Subsecretarul de stat insistă că trebuie găsite soluţii pentru salarii, dar de undeva trebuie început pentru combaterea corupţiei, iar Ministerul Sănătăţii doreşte să lucreze cu echipa MedAlert, să investigheze cazurile sesizate şi să ia măsuri pentru soluţionarea lor.

În Marea Britanie, există 55.000 de ONG-uri care ajustează activitatea autorităţilor, o plombează, să spunem. „O plombă vrem să punem şi noi cu MedAlert, nu vrem să pornim o cruciadă“, a încheiat Sanda Nicola. 

În România există 15 inspectori însărcinaţi cu controlul sistemului medical din partea Ministerului Sănătăţii şi încă 15 de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Laurenţiu Colintineanu, Vlad Mixich şi Sanda Nicola lucrează pro bono la acest proiect.

Când ziariştii se implică

Echipa MedAlert este formată, deocamdată, din jurnaliştii Laurenţiu Diaconu-Colintineanu (RFI România), Vlad Mixich (HotNews.ro) şi Sanda Nicola (Digi 24). Ei vor monitoriza sesizările primite de la pacienţi şi răspunsul autorităţilor, ei vor expune cazurile de corupţie. Proiectul MedAlert face parte din iniţiativa Restart România un parteneriat între Ambasada Statelor Unite şi TechSoup România, cu scopul de a găsi soluţii, împreună cu utilizatorii mediului online, pentru problemele offline, în special cele legate de corupţie, legislaţie, transparenţă şi eficienţă. Au fost 144 de idei propuse care au intrat în competiţie, 10 finaliste şi cinci câştigătoare. Platforma MedAlert a fost câştigătoare. Aproape 1.000 de români au votat cele mai bune propuneri.
Îi ştim pe Colintineanu şi pe Mixich, o ştim pe Sanda. Pare ciudat. Sunt şi suntem obişnuiţi să fie aici, cu noi, de partea cealaltă, să pună întrebări şi să noteze răspunsuri. Astăzi nu o vor face. Şi-au câştigat dreptul – fără ei, care cred că încă mai pot schimba ceva în ţara asta, nu am mai fi aici. Fiecare cu motivele lui: Vlad a terminat cândva Facultatea de Medicină, la Timişoara, a scris apoi portrete ale unor figuri importante din sistemul medical, reunite în volumul „Fanaticii“, publicat în toamnă la Humanitas; Vlad ştie. Sanda s-a confruntat în urmă cu câţiva ani cu tarele spitalelor româneşti; le-a învins cu acel echilibru, atât de propriu ei, între delicateţe şi fermitate – acum susţine campanii de prevenire a cancerului de col uterin.
Laurenţiu a făcut alături de Mixich, şi nu doar, anchete tulburătoare despre nenorocirea de a avea nevoie de un spital în România. Nu ai zice că el e inima, dar el e – tânărul asta în costum său slim-fit, cu cercel în ureche, barbă amplă şi privire aruncată departe.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite