Prefectul Capitalei: Avem speranţe ca în luna mai să ajungem la o rată 1,5 la mie şi atunci să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare

Prefectul Capitalei: Avem speranţe ca în luna mai să ajungem la o rată 1,5 la mie şi atunci să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare

FOTO Shutterstock

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, afirmă, luni, că rata de infectare în Bucureşti scade zilnic cu 0,2 puncte, ceea ce face posibilă speranţa ca în luna mai să se ajungă la o rată de infectare de suv 1,5 la mie, moment în care se vor putea lua noi măsuri de relaxare. Soica atrage, însă, atenţia că există şi scenarii mai puţin optimiste, care ţin de relaxarea prea mare din această perioadă de sărbători, dar şi de noile tulpini de coronavirus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a spus la Digi24 că, dacă actualul ritm de scădere al ratei de infectare se menţine, Capitala ar putea ajunge chiar în această lună la pragul de 1,5 la mie, ceea ce ar însemna o nouă relaxare a actualelor măsuri.

„Pasul de descreştere este undeva la 0,2 puncte procentuale. Dacă s-ar menţine aşa, şi sperăm să se menţină, putem avea speranţe că în luna mai să ajungem la 1,5 la mie rată de infectare şi atunci să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare”, a declarat, luni, la Digi 24, Alin Stoica.

Prefectul Capitalei a dat exemplu câteva dintre noile măsuri posibile de relaxare: creşterea capacităţii – la 50% - la restaurante, săli de spectacole, dar şi spectacole drive-in cu 300 de particianţi.

„Câteva dintre măsurile respective sunt creşterea capacităţii sălilor de spectacole şi restaurantelor, ele ar putea funcţiona la capacitate de 50%, de asemenea, spectacole de tip drive-in sau spectacole în aer liber cu cel mult 300 de participanţi. Având în vedere că vine vara şi aşteptăm genul acesta de evenimente, spectacole, coroborat cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinaţi, lucrurile ar putea să arate chiar bine”, a spus Alin Stoica.

Întrebat dacă există pericolul ca Bucureşti să revină în scenariul roşu, prefectul Capitalei a afirmat: „Există, din păcate, da, şi scenarii mai puţin optimiste. Am văzut o relaxare destul de accentuată în această perioadă de mini-vacanţă şi de acolo am putea să avem nişte efecte negative peste 2 săptămâni. Atât la mare cât şi la munte am văzut lucrul acesta. De asemenea, există factori externi, noua tulpină indiană care ar putea să se răspândească şi nu ştim încă efectale (...) Pot exista din punct de vedere probabilistic nişte efecte”.

Alin Stoica precizează că „vaccinarea este prioritatea numărul zero”, aceasta putând garanta unele măsuri de relaxare.

,,Încă suntem la un nivel al ratei de infectare destul de ridicat (...) după cum vedem, deşi a scăzut, numărul de decese încă se menţine la 180 de decese pe zi, sunt prea multe, totuşi, pentru a vorbi de o relaxare totală”, a mai declarat Stoica.

Sălile de spectacol, cinematografele, restaurantele şi cafenelele din Bucureşti se redeschid de luni la 30% din capacitate, după un program de la 5:00 la 21:00, în baza deciziei Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a scăderii ratei de îmbolnăvire de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori.

Stoica a vorbit şi despre evenimentele-pilot care vor fi organizate la Teatrul Naţional şi Opera Română, care vor fi un test pentru modul în care ar putea fi extinse astfel de activităţi.

Restricţiile de circulaţie pe timp de noapte se menţin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările