India, sufocată de pandemia de COVID-19. Premierul Narendra Modi ezită să impună carantină naţională VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indienii mor pe capete din cauza lipsei de oxigen în spitale
Indienii mor pe capete din cauza lipsei de oxigen în spitale

India doboară record după record de infectări şi decese din cauza Covid-19. Spitalele nu mai au oxigen, campania de vaccinare aproape că s-a oprit din cauza lipsei serurilor, dar premierul indian, Narendra Modi, în ciuda sfaturilor şi criticilor ezită să impună carantina naţională, cu toate că grupul strategic care sfătuieşte guvernul indian pe tema Pandemiei insistă pentru un lockdown strict de câteva săptămâni.

Autorităţile indiene au raportat luni peste 300.000 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, pentru a 12-a zi consecutivă, ridicând numărul total al infectărilor la aproape 20 de milioane, în timp ce bilanţul deceselor asociate maladiei COVID-19 a crescut cu alte 3.417 de victime, informează Reuters.

Înregistrând 368.147 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al infectărilor din India a ajuns la 19,93 de milioane, iar bilanţul victimelor este de 218.959, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Experţii medicali consideră însă că bilanţurile reale din această ţară cu o populaţie de 1,35 de miliarde de locuitori ar putea fi de 10 ori mai mari decât statisticile oficiale.

Spitalele funcţionează la capacitate maximă, rezervele de oxigen medical sunt epuizate, iar morgile şi crematoriile au fost copleşite, într-o perioadă în care India se confruntă cu o creştere abruptă a numărului de infectări.

Cel puţin 11 state şi unităţi teritoriale indiene au impus diverse forme de restricţii pentru a încerca să limiteze creşterea infectărilor, dar guvernul condus de prim-ministrul Nadrendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic al unei astfel de măsuri.

"După părerea mea, doar un ordin naţional care să le impună locuitorilor să rămână în locuinţe şi declararea stării de urgenţă medicală vor putea să acopere nevoile generate de actuala criză sanitară", a declarat Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan, într-un mesaj pe Twitter.

"Numărul cazurilor active este în creştere, nu doar bilanţul zilnic al cazurilor noi. Chiar şi numărul raportat de statele federale este de aproximativ 3,5 milioane de cazuri active", a adăugat el.

Creşterea bruscă a infectărilor cu noul coronavirus reprezintă cea mai gravă criză cu care se confruntă premierul Modi de la preluarea mandatului în anul 2014. Prim-ministrul indian a fost criticat pentru faptul că nu a luat măsuri mai devreme pentru a limita răspândirea virusului şi pentru că a permis mai multor milioane de persoane să participe fără să poarte măşti de protecţie sanitară la festivaluri religioase şi la mitinguri electorale în cinci state indiene în lunile martie şi aprilie.

Un grup de consilieri ştiinţifici, creat de către guvern, i-a avertizat pe oficialii indieni la începutul lunii martie în legătură cu o nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului care se răspândeşte în întreaga ţară, au dezvăluit cinci experţi din acel grup pentru agenţia de presă Reuters.

În pofida avertizării, guvernul central nu a dorit să impună restricţii majore pentru a opri răspândirea virusului, au dezvăluit patru experţi din acelaşi grup de consilieri.

Rămâne de văzut în ce fel modul în care guvernul Modi a gestionat această criză ar putea să afecteze viitorul politic al premierului Modi şi al partidului său. Următoarele alegeri generale din India sunt programate pentru anul 2024. Partidul premierului Narendra Modi a fost învins în statul indian Bengalul de Vest, potrivit rezultatelor anunţate duminică, dar a câştigat în statul învecinat Assam.

Lideri ai 13 partide din opoziţie au semnat duminică o scrisoare deschisă prin care i-au cerut prim-ministrului Modi să lanseze imediat o campanie de vaccinare universală la nivel naţional şi să prioritizeze livrările de oxigen medical pentru spitale şi centre medicale.

Mai multe state indiene au amânat deschiderea campaniilor locale de vaccinare pentru toţi rezidenţii adulţi începând de duminică, din cauza penuriei de vaccinuri. Ministerul Sănătăţii din India a anunţat că statele indiene dispun în prezent de un stoc de 10 milioane de vaccinuri şi că alte 2 milioane de doze vor sosi în ţară în următoarele trei zile.

În ciuda faptului că este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, India nu deţine suficiente doze pentru ea însăşi - subminând astfel planurile sale de a accelera campania naţională de vaccinare începând de sâmbătă. Până în prezent, doar 9% dintre cei 1,35 miliarde de rezidenţi indieni au fost inoculaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

India întâmpină dificultăţi în a-şi creşte capacitatea de producţie dincolo de pragul de 80 de milioane de doze pe lună din cauza penuriei de materii prime şi a unui incendiu izbucnit la Serum Institute, care produce vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.

În această perioadă, comunitatea internaţională s-a mobilizat şi ajutoare trimise de mai multe ţări au început să sosească în India.

Varianta indiană a noului coronavirus a ajuns deja în cel puţin 17 ţări, inclusiv în Marea Britanie, Elveţia şi Iran, determinând mai multe guverne ale lumii să îşi închidă graniţele în faţa persoanelor venite din India.

Premierul Narendra Modi s-a întâlnit duminică dimineaţă cu ministrul Sănătăţii pentru a discuta despre criza sanitară. Spitalele sunt copleşite de numărul mare de pacienţi şi există o penurie de paturi şi rezerve de oxigen. Totodată, morgile şi crematoriile au devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare de victime.

Sâmbătă, 12 oameni au murit în Delhi după ce Spitalul Batra a rămas fără oxigen, pentru a doua oară în ultima săptămână. Publicaţia Times of India a anunţat 16 morţi în statul Andhra Pradesh din cauza lipsei de oxigen din două spitale, şi alte şase victime în Gurgaon, o suburbie a capitalei Delhi.

Instanţa Supremă din Dehli a anunţat că oficialii locali vor fi pedepsiţi dacă spitalele nu sunt aprovizionate corespunzător.

Publicaţia indiană Express scrie că grupul strategic care sfătuieşte guvernul indian pe tema pandemiei insistă pentru o carantină la nivel naţional.

Premierul indian Narendra Modi a fost criticat în ultima perioadă pentru că a permis oamenilor să participe cu milioanele la festivale religioase sau la mitinguri politice uriaşe în martie şi aprilie, fără vreo măsură de distanţare socială sau protecţie.

Doctor Anthony Fauci: India trebuie să intre într-un lockdown strict de câteva săptămâni

India trebuie să intre într-un lockdown de câteva săptămâni, este de părere dr. Anthony Fauci, consilier medical şef al Casei Albe. E soluţia văzută de Fauci după ce India a înregistrat un nou record de peste 400.000 de infecţii sâmbătă. 24 de ore.

Guvernul indian e însă reticent în impunerea unui blocaj naţional în condiţiile în care economia ţării a fost deja afectată de o măsură similară.

Sâmbătă, capitala indiană, New Delhi, a prelungit blocajul cu încă o săptămână, din cauza unei explozii a contaminărilor.

Pe de altă parte, India şi-a deschis sâmbătă campania de vaccinare pentru cei aproximativ 600 de milioane de adulţi, în ciuda penuriei, după ce a înregistrat un nou record de peste 400.000 de infecţii în 24 de ore.

Până în prezent, au fost administrate 155 de milioane de doze la 127 de milioane de persoane, reprezentând 9,2% din populaţia indiană. Numai în aprilie, India a raportat peste 6,6 milioane de cazuri, iar totalul cumulat a crescut la 18,76 milioane.

India este a doua ţară cea mai afectată din lume, după SUA, în ceea ce priveşte numărul total de cazuri raportate, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins. Cu toate acestea, documentele recente au indicat că de fapt numărul morţilor este subraportat.

Guvernul prim-ministrului Narendra Modi se confruntă cu critici din ce în ce mai dure pentru faptul că permite mulţimilor să se adune pentru festivaluri religioase şi mitinguri electorale în diferite părţi ale ţării.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat săptămâna aceasta că mai multe variante mutante ale coronavirusului circulă în India, alimentând probabil creşterea. Spitalele sunt copleşite din cauza lipsei de paturi, oxigen şi medicamente.

India a prelungit pentru a doua oară decizia de închidere a regiunii capitalei Delhi, pe fondul pandemiei de COVID-19

Autorităţile din India au prelungit pentru a doua oară cu încă o săptămână decizia de închidere a zonei capitalei Delhi, pe fondul numărului crescut de noi cazuri de COVID-19 şi a lipsei de paturi şi oxigen în spitale. Capitala naţională va rămâne în lockdown până pe 10 mai, a anunţat pe Twitter premierul regiunii Delhi, Arvind Kejriwal. Delhi se confruntă cu un al doilea val pandemic cu mult mai grav decât primul, spitalele din regiune făcând eforturi disperate pentru a asigura oxigen pentru pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare gravă. Delhi a raportat vineri 27.047 de noi cazuri de COVID-19 şi 375 de noi decese.

Situaţia din India a blocat şi programul de vaccinare COVAX al OMS, care se baza pe serurile fabricate de laboratoarele indiene

Este un lucru pozitiv faptul că lumea e solidară şi trimite vaccin în India, unde noul val al pandemiei face ravagii, dar cu acest ajutor sunt două probleme: pe de o parte nu mai este eficient în această fază a epidemiei, iar pe de altă parte arată cât de nedrept s-au împărţit vaccinurile în lume – scrie Politico. În timp ce în Statele Unite, în Marea Britanie şi în ţările Uniunii Europene sunt vaccinaţi tineri sănătoşi, în India ard mii de ruguri în care sunt incinerate victimele noului coronavirus.

În India din 100 de persoane doar 10 au primit cel puţin o singură doză din vaccin. În Marea Britanie şi în Statele Unite acest procent este 71, respectiv 70. Ţara ar avea mare nevoie de imunizare, dar situaţia este similară în marea parte a lumii. Ar trebui organizată o distribuţie mai echitabilă, pentru că nu putem aştepta până când unele guverne vor da faliment din cauză că intervenţia târzie nu poate să prevină apariţia noilor focare şi implicit noile crize – este de părere comentatorul de la Politico.

Desigur, deteriorarea situaţiei din India are mai multe cauze. Forţa conducătoare a ţării, Partidul Janata (Partidul Poporului) a declarat în luna februarie că guvernul a învins Covidul şi a permis organizarea evenimentelor publice la care au participat sute sau mii de persoane. Comentatori politici şi epidemiologi îl critică pe prim-ministrul Narendra Modi susţinând că adevărata cauză a relaxărilor premature a fost necesitatea organizării alegerilor locale şi nu îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice. În urma mitingurilor electorale şi a serbărilor religioase, infecţiile cu Sars-CoV-2 s-au extins cu repeziciune în toată India. Noile cazuri înregistrate zilnic ajung la 360 de mii, iar numărul victimelor este peste 3000 în fiecare zi.

De la începutul pandemiei în India – ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori – s-au infectat 19,1 milioane de persoane, iar numărul total al victimelor este de 211.852. Potrivit specialiştilor însă numărul real al cazurilor este mult mai mare din cauza testărilor insuficiente şi pentru că nu toate cazurile sunt diagnosticate. În aceste condiţii este prea târziu pentru vaccinare, mai mare nevoie ar fi de oxigen, de aparate de ventilaţie şi de medicamente pentru tratarea bolilor pulmonare cronice.

În urma statisticilor alarmante, mai multe ţări restricţionează intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care sosesc din India. Reglementarea cea mai drastică a fost adoptată în Australia, unde guvernul a decis că începând de luni cetăţenii australieni care în această perioadă se întorc din India pot fi sancţionaţi cu amenzi de 66.600 de dolari australieni (aproximativ 200.000 lei) şi chiar şi cu închisoarea – scrie agenţia de ştiri australiană AAP. Această reglementare va putea fi revizută doar după data de 15 mai. Potrivit unor surse citate de agenţie, aproximativ 9000 de cetăţeni australieni vor să se întoarcă în ţara lor din India.

Zilele acestea, fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso a atras atenţia că în Brazilia situaţia este şi mai gravă, dacă raportăm cifrele la numărul de locuitori. Imaginea este la fel de dramatică în ţările în curs de dezvoltare. Problema este – atrage atenţia ONU – că dacă o ţară sau o firmă oferă ajutor acestor ţări, atunci în cele mai multe cazuri în spatele acţiunii aparent caritative descoperim motive de influenţare politică sau de obţinere a unui profit mai mare.

S-a blocat şi programul de vaccinare COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru că în mare parte s-a bazat tocmai pe producţia de vaccin din India, însă guvernul de la New Delhi – având în vedere situaţia din ţară – a oprit exportul. Astfel, în decurs de două luni, 90 de milioane de doze nu au fost livrate către 60 de ţări foarte sărace. În plus, lipsesc 19 miliarde de dolari pentru finanţarea programului. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus nu susţine acordurile bilaterale, pentru că acelea duc la creşterea preţurilor şi scad cantitatea totală a vaccinurilor distribuibile – scrie portalul american Politico.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite