Drama unei românce căsătorite cu un militar american care a luptat în Irak şi Afganistan. „O să te omor pe tine şi toată familia ta“
0Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa finală într-un dosar în care soţia unui veteran din Irak şi Afganistan a cerut emiterea unui ordin de protecţie. Femeia s-a plâns în instanţă de ameninţările primite de la soţul său, despre care spune că suferă din sindromul posttraumatic.
Printr-un proces deschis în cursul lunii iulie 2021, la Judecătoria Sectorului 4, o femeie din Bucureşti a cerut emiterea unui ordin de protecţie împotriva soţului său, un fost militar american, despre care spune că, în urma misiunilor din Irak şi Afganistan, „a dezvoltat sindromul posttraumatic care se manifestau sub forma unor ieşiri violente disproporţionate”.
Concret, românca susţine că a început să converseze cu veteranul american pe reţelele de socializare în luna decembrie 2017, cunoscându-l personal în ianuarie 2018. Cei doi s-au căsătorit în februarie 2019, când femeia era deja însărcinată cu copilul lor.
Românca a arătat că soţul său avea accese de furie când devenea violent şi lovea diverse obiecte, la un moment dat lovind chiar şi o persoană de pe stradă. Femeia a arătat că, deşi iniţial nu a considerat că este ceva îngrijorător, odată cu naşterea copilului, soţul său „a devenit mai nervos şi datorită faptului că fusese militar timp de 11 ani în Irak şi Afganistan şi suferea de sindrom post traumatic, având momente când nu se putea controla”.
Femeia a mai spus că după naşterea copilului, bărbatul a început să se poarte urât cu ea şi a ameninţat-o că pleacă de acasă sau că o dă pe ea afară din casă.
„În luna decembrie 2019, pârâtul a plecat din România şi nu a mai revenit în ţară până în prezent. Au purtat discuţii telefonice, pârâtul fiind plecat în Spania şi începând cu luna martie 2020 a început să o ameninţe cu moartea şi că îi va lua copilul.
Pe fondul discuţiilor în contradictoriu, pârâtul a început să îi spună în ce moduri s-a gândit să o omoare şi să ia minora cu el”, a arătat în instanţă avocatul femeii, care a depus şi mesajele primite de la soţul său: „ai noroc că încă eşti în viaţă acum”, „o sa te omor... nu îmi pasă de tine… poţi să mori şi nu-mi pasă de tine... o să te omor, în faţa fetiţei tale dacă vrei”, „eşti moartă, când o să te găsesc”, „o să te omor, o să îţi tai degetele şi o să ţi le bag între picioare”, „o să te omor pe tine şi toată familia ta”.
Restricţia impusă veteranului
Instanţa a judecat cererea fără citarea părţilor. Astfel, bărbatul nu a avut şansa să se apere.
Pe baza probelor de la dosar, Judecătoria Sectorului 4 şi Tribunalul Bucureşti au emis o sentinţă prin care veteranului american îi este interzis, pentru o perioadă de o lună, să se apropie la o distanţă mai mică de 200 m faţă de locuinţa femeii din Bucureşti.
„Instanţa este de părere că între doi soţi, doi părinţi, intervin disensiuni chiar şi atunci când locuiesc şi cresc copiii împreună, deci este cu atât mai frecvent în cazul celor care sunt despărţiţi sau separaţi temporar de copil, cum este cazul pârâtului.
Cu toate acestea, un asemenea limbaj şi o asemenea ameninţare cu moartea reiterată pe parcursul unor conversaţii depăşeşte nivelul pe care o discuţie în contradictoriu o poate avea. Este firesc că reclamanta are temeri cu privire la siguranţa şi integritatea sa corporală pe fondul acestor ameninţări care în nici un caz nu pot fi justificate.
Aşadar, este fără putinţă de tăgadă că pârâtul exercită în special o puternică violenţă psihologică asupra reclamantei prin aceea că îi provoacă un stres de neimaginat atunci când nici măcar nu vorbesc faţă în faţă, ci prin mesaje. Din conţinutul mesajelor şi frecvenţa cu care o ameninţă pe reclamantă cu moartea, pârâtul reuşeşte să îi provoace fostei sale soţii stări de tensiune şi suferinţă psihică, determinând-o să îi fie teamă pentru siguranţa ei”, a decis Judecătoria Sectorului 4, sentinţa fiind menţinută de Tribunalul Bucureşti.
A vrut să îl ţină departe şi de copil
Prin cererea de emitere a ordinului de protecţie, soţia veteranului a cerut şi ca soţului să îi fie interzis să se apropie la o distanţă mai mică de 500 de metri de locul său de muncă şi de copil.
Instanţa a respins, însă, această solicitare, considerând că fostul militar nu este un pericol pentru copil.
„Reclamanta nu a adus nicio dovadă că pârâtul a desfăşurat acţiuni sau a proferat ameninţări de natură să o pună pe minoră în pericol. În plus, acesta nu şi-a văzut copilul de aproape doi ani şi în absenţa unei minime dovezi că aceasta ar putea suferi violenţe de orice natură din partea tatălui său, instanţa nu poate admite acest capăt de cerere.
Faptul că reclamanta este îngrijorată că pârâtul ar putea răpi minora şi ar putea părăsi ţara împreună nu reprezintă o dovadă că acesta exercită sau a exercitat violenţe care să ducă la restrângerea drepturilor sale”, a mai arătat Judecătoria Sectorului 4 în sentinţa menţinută de Tribunalul Bucureşti.
Vă mai recomandăm:
Festival cu şi despre refugiaţi şi migranţi, la Timişoara. Iniţiativă unică în Europa de Est. Cum devine mâncarea un liant între comunităţi FOTO