Două cluburi de fiţe din Bucureşti sunt acuzate de discriminare rasială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O organizaţie  care pledează pentru drepturile romilor acuză două dintre cluburile bucureştene de discriminare rasială. Membrii acesteia susţin că angajaţii cluburilor nu au permis accesul unor persoane de etnie romă şi au invocate motive de care nu s-a ţinut cont în cazul altor persoane.

Membrii organizaţiei Romani CRISS au desfăşurat "acţiune simultană de testare a situaţiilor de discriminare rasială şi etnică" în şase ţări diferite:   România, Serbia, Franţa, Italia, Germania şi Norvegia. "Rezultatele testelor sunt îngrijorătoare: un club din trei a manifestat acte discriminatorii faţă de persoane de diferite naţionalităţi şi etnii (minoritate arabă, africană, turcă, romă). Realizată la trei luni distanţă faţă de prima testare europeană de acest fel, organizată în martie 2011 de către EGAM, rezultatele confirmă o intensificare a practicilor de discriminare rasială şi etnică ce privează milioane de cetăţeni europeni de dreptul de a se bucura de un tratament egal", scriu reprezentanţii Romani CRISS într-un comunicat de presă de luni, potrivit MEDIAFAX.

Test făcut în Capitală

În Bucureşti, două echipe,  una din care făceau parte "persoane cu tenul deschis la culoare" şi alta ai cărei membrii erau romi. Acestea au mers, în seara de 11 iunie, la cluburile bucureştene Kulturhaus si Belaggio. Echipei cu membrii de etnie romă I s-a interzis accesul la ambele cluburi. Grupul era format din din studenţi la Administraţie Publică, o tânără absolventă a Facultăţii de Sociologie, doi absolvenţi ai Facultăţii de Drept, un absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică şi un candidat la doctorat în ştiinţe politice, potrivit Romani CRISS.

"Toţi colegii care au participat la acest experiment erau îmbrăcaţi la fel: băieţii cu blugi, bluze şi pantofi iar fetele cu bluze, fuste denim sau pantaloni şi pantofi cu toc. Singura diferenţă era aceea că într-un grup erau persoane cu tenul deschis la culoare, iar în celălalt persoane cu tenul închis la culoare", au precizat reprezentanţii ONG-ului.

Pretextele invocate de cei de la intrarea în cele două cluburi au fost diferite. La unul dintre cluburi acestora li s-a spus că acolo are loc o petrecere privată, iar la celălalt că acolo are loc o petrecere studenţească. "În ambele cazuri însă, tinerii cu tenul deschis la culoare au intrat în cele două cluburi fără nicio resticţie, fără să fi fost invitaţi la vreo petrecere", spun reprezentanţii organizaţiei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite