AUDIO Cum au apărut şi când se cântă colindele de Paşte? Ascultă-le aici pe cele mai cunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia colindelor pascale este de dată recentă, din secolul al XIX-lea, faţă de cele de Crăciun care sunt mult mai vechi, spun etnologii. Imnurile au fost transpuse în tradiţia liturgică bizantină şi, astfel, au apărut colindele pascale. Acestea au un caracter cultural pronunţat, iar tematica lor este una religioasă.

Se cântă sub formă de pricesne (cântare executată în bisericile ortodoxe la slujba liturghiei în timp ce se împărtășește preotul, n.r), doar în biserică, spun preoţii.

Există acele pricesne, cântece de jale care se cântă în săptămâna luminată, de joi şi până sâmbătă, când se schimbă cu «Hristos a Înviat», pe care îl cântă toţi credincioşii în noaptea de Înviere”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Iuliana Grumăzescu, etnolog la Muzeul Satului.

„Una dintre cele mai puternice colinde pascale este «Cântecul lui Lazăr» care se cântă în sâmbăta Floriilor”, mai spune specialistul. Colindele de Paşte se cântă numai în biserică.

Spre deosebire de colindele de Crăciun, inspirate din folclor, linia melodică a celor pascale este inspirată din vechile cântece religioase bizantine. În zona Ardealului, în săptămâna mare, înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului, se cântă în special colinde de bucurie.

Două feluri de colinde pascale

Există două feluri de colinde pascale: cele de durere, care se cântă în perioada de dinainte de Paşte, mai ales în Săptămâna Patimilor şi cele de bucurie.
Specialiştii în etnografie afirmă că acest fenomen al colindelor de Paşti diversifică tradiţiile religioase din Transilvania. Mai mult, colindele pascale au început să fie preluate şi de către o serie de comunităţi maghiare, greco-catolice şi romano-catolice, din zona Maramureşului şi Sătmarului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite