140 de ani de la naşterea lui Paul Smărăndescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Design: Cristian Oprea (desen arh. Paul Smarandescu din col. ing. Doru Mihalache)
Design: Cristian Oprea (desen arh. Paul Smarandescu din col. ing. Doru Mihalache)

Asociaţia Istoria Artei are plăcerea să anunţe deschiderea expoziţiei de desene ale lui Paul Smărăndescu (1881-1945), reproduse în premieră din colecţia inginerului Dorin Mihalache, şi organizarea unui tur ghidat cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea arhitectului.

Asociaţia Istoria Artei are plăcerea să anunţe deschiderea expoziţiei de desene şi colaje ale arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945), reproduse în premieră din colecţia inginerului Dorin Mihalache. Perioada de vizitare de la Librăria Seneca Anticafe, din str. arh. Ion Mincu nr. 1, va fi între 26 iunie-9 iulie 2021, de la 9:00 la 21:00.

Acum 140 de ani, într-o zi de 26 iunie 1881, în preajma sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se năştea Paul Smărăndescu, în familia Agniţei şi a lui Anghel, descendenţii unor familii de negustori. Copilăria tânărului Paul s-a desfăşurat în zona străzii Mântuleasa şi apoi a urmat cursurile Liceului Matei Basarab din apropiere. Cu toate că intră primul la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti, părăseşte ţara în 1902 pentru a se pregăti şi urma cursurile de arhitectură la Şcoala de Arte Frumoase din Paris (diplomat în 1906). Paul Smărăndescu a avut o activitate excepţională, atât în cadrul Ministerelor Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi de Interne cât şi în atelierul propriu; de asemenea, a fost profesor, şef de atelier şi decan al Facultăţii de arhitectură din Bucureşti, făcând parte din comisii, societăţi şi asociaţii profesionale.

Colecţie documentară inedită, pusă la dispoziţia noastră cu generozitate de către inginerul Dorin Mihalache, este formată dintr-un album cu planşe fotografice din timpul Expoziţiei Universale din 1900, colaje strânse de Smărăndescu din presă, cărţi poştale, dar şi din 3 mape cu desene de-ale sale. Aceste mape acoperă şi perioada pregătirii sale pentru a intra la facultate, apoi perioada petrecută la Paris, prezentând schiţe, proiecte de-ale sale sau primite cu dedicaţie de la colegii săi români şi străini, dar şi fotografii sau decupaje din revistele de specialitate, cu clădiri pariziene. Documentaţia ne permite astfel să pătrundem în universul inspiraţional al tânărului student la Şcoala de Arte Frumoase, Secţia de Arhitectură, să înţelegem mai bine evenimentele culturale care i-au atras atenţia, reperele arhitecturale, călătoriile pe care le-a întreprins.

În cazul desenelor, cea mai bine reprezentată perioadă o constituie anii războiului (1916-1918), petrecuţi în Moldova, când vine în contact cu arhitectura vernaculară şi pregăteşte o serie de schiţe de biserici şi case particulare. Colecţia conţine şi câteva schiţe pentru comenzi particulare dinainte şi după Primul Război, cele mai multe rămase însă în faza de proiect. Alte două programe de arhitectură sunt bine ilustrate în mapele sale: pe de o parte, cel al pieselor de mobilier inspirate şi reinterpretate după cel popular şi, pe de altă parte, cel al monumentelor de arhitectură funerară, inclusiv cel al familiei sale, de la Bellu (1927). Printre desene, găsim şi schiţa pe foiţă de calc a copertei albumului său, "Lucrări de arhitectură 1907-1942, Institutul de Arte Grafice Mârvan, Tip. Universul, Bucureşti, 1942".

În cadrul proiectului cultural "Paul Smărăndescu 75", iniţiat în 2020, am digitizat 156 de planşe din această colecţie privată, cea mai mare parte fiind reprodusă ulterior în catalog şi expoziţia pe care o deschidem publicului. Expoziţia este îngrijită de Oana Marinache (cercetare) şi Cristian Oprea (concept grafic). Participarea este gratuită, în cadrul proiectului cultural susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de Arhitectură.

În 12 ianuarie 2020 am comemorat 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitate marcantă a primei jumătăţi a secolului al XX-lea. De atunci am iniţiat prin intermediul Asociaţiei Istoria Artei şi cu sprijinul Ministerului Culturii (Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2020) şi al Ordinului Arhitecţilor din România (Timbrul de Arhitectură) o serie de tururi ghidate, ateliere de istorie urbană şi conferinţe ştiinţifice, toate menite a-i cinsti memoria şi a-i readuce activitatea în atenţia publicului. Documentele de arhivă, cu autorizaţiile de construcţie ale lucrărilor sale, pot fi consultate şi pe http://paulsmarandescu.blogspot.com

Sâmbătă, 26 iunie, de la ora 11:00, va fi organizat şi un tur ghidat în zona străzilor G. Enescu, Chr. Tell, H. Coandă, N. Iorga, G. Patrichi, Transilvania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite