Răbdarea agricultorilor, pusă la încercare: aşteaptă de un an legea privind agricultura ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Proiectul de lege privind dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova este o restanţă a autorităţilor. Deşi legea trebuia să fie votată de către Parlament anul trecut, agricultorii constată că agricultura ecologică nu a fost o prioritate pentru deputaţi. .

Opiniile au fost exprimate în cadrul unui dialogul deschis pe care l-au avut agenţii economici din sector cu ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Georgeta Mincu, transmite IPN.

Alexei Micu, agricultor, propune ca în proiectul de lege, „dacă tot nu a fost încă votat”, să se facă unele completări: să fie stabilite penalizări pentru folosirea frauduloasă a termenilor: „ecologic”, „biologic”, „organic”. „Sunt deja cazuri când, în scopuri de marketing, pe produse care nu sunt crescute pe principiile agriculturii ecologice se pun etichete care induc în eroare consumatorul şi îi creează o falsă impresie că este un produs ecologic”, a spus Alexei Micu.

Boris Boincean, academician, a remarcat faptul că Republica Moldova are toate condiţiile pentru a produce seminţe. Cu toate acestea, domină importul seminţelor, inclusiv genetic modificate, iar acest fapt afectează securitatea alimentară a ţării, menţionează academicianul. În opinia sa, se cere un control mai strict din partea statului la importuri. „Firmele declară pe propria răspundere că nu sunt seminţe genetic modificate. Eu vreau să cred, dar uneori vreau să am garanţii”, a remarcat Boris Boincean.

Vicedirectorul Institutului pentru Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Vladimir Todiraş, s-a referit la protecţia plantelor contra dăunătorilor. El a comunicat că în Republica Moldova sunt înregistrate două tipuri de preparate în acest sens, dar agricultorii optează pentru produse de import, care nu de fiecare dată sunt potrivit pentru plantelor care cresc în Moldova.

Ministrul Georgeta Mincu a spus că va propune crearea unei comisii sau a unui grup de lucru în domeniul agriculturii ecologice, iar toate sugestiile auzite de la agricultori se vor regăsi în planurile strategice. Ministrul a spus că va cere să fie trimis la reexaminare proiectul de lege privind dezvoltarea agriculturii ecologice, pentru a fi ajustat cu noi acţiuni care trebuie realizate în următorii ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite