Sondaj: PSRM, la un pas de majoritate parlamentară în cazul alegerilor anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În cazul unor eventual alegeri parlamentare anticipate, pe liste de partid, Partidul Socialiştilor ar obţine 48 de mandate. Partidul Acţiune şi Solidaritate ar obţine 34 de mandate, iar Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – zece. Partidul Democrat ar obţine nouă mandate. Datele se conţin în Barometrul electoral – iulie 2019, prezentat miercuri, 31 iulie, de către Compania Date Inteligente SRL (iData) într-o conferinţă de presă la IPN.

Directorul executiv al companiei, Mihai Bologan, a declarat că intervievaţii au fost întrebaţi cât de mult susţin coaliţia PSRM-ACUM. Cei mai mulţi – 34,4% – au răspuns „Nici puţin, nici mult”. 15,2% au declarat că o susţin mult, 14% au spus că deloc, iar 11,6% – puţin. 7,4% din intervievaţi au declarat că susţin această coaliţie foarte mult.

„Ţinând cont de faptul că partidele care fac parte din coaliţie sunt foarte diferite, e de aşteptat că o parte din electorat vor susţine, o parte nu. O altă parte este indiferentă. Cam asta arată şi datele sondajului nostru”, a notat Mihai Bologan.

66,9% din intervievaţi cred că Republica Moldova este un stat capturat, comparativ cu 73,6% în mai 2019. Potrivit directorului iData, situaţia este comparată cu perioada în care Parlamentul încă nu era funcţional, dar nici criza politică din luna iunie nu începuse.

Cât priveşte încrederea cetăţenilor în politicieni, în top trei se află liderii alianţei de guvernământ: Igor Dodon (32,3%), Maia Sandu (17,5%), Andrei Năstase (4,3%). Continuă clasamentul Zinaida Greceanîi (3,9%) şi  Pavel Filip (3,5%). Comparativ cu topul din iunie, în primii şase nu se mai regăsesc fostul preşedinte al PDM Vlad Plahotniuc şi nici liderul Partidului Politic, Ilan Şor.

Respondenţii au menţionat printre principalele probleme cu care se confruntă societatea –  pensiile mici, veniturile joase şi sărăcia. De asemenea, drumurile proaste, lipsa locurilor de muncă, corupţia, emigrarea etc.

Barometrul arată că 36,6% din respondenţi consideră că vectorul principal de dezvoltare al Republicii Moldova trebuie să fie Pro-Uniunea Europeană, 30% cred că trebuie să fie Pro-Moldova, iar 15,6% cred că trebuie să fie Pro-Rusia. Pro-Unire cu România s-au pronunţat peste 9% din intervievaţi.

Sondajul a fost efectuat în perioada 17-28 iulie pe un eşantion de 1825 de persoane din 92 de localităţi ale ţării, prin telefon şi faţă în faţă. Eroarea maximă de eşantionare este 2,29%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite