Rep. Moldova. 36 de demnitari, citaţi de Poliţie pentru purtarea simbolurilor interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-preşedintele Igor Dodon cu panglica Sfântul Gheorghe la piept.
Ex-preşedintele Igor Dodon cu panglica Sfântul Gheorghe la piept.

În timpul evenimentele dedicate Zilei Victoriei, 300 de persoane au fost surprinse de către poliţişti încălcând legea şi purtând panglica Sfântului Gheorghe. În 50% dintre cazuri persoanele au fost deja identificate şi amendate. O spune ministrul de Interne, Ana Revenco, potrivit căreia 36 de persoane care au sfidat legea sunt demnitari de stat.

Şefa de la Interne spune că în ziua de 9 mai oamenii legii au acţionat corect, fixând de la distanţă încălcările, astfel evitându-se eventuale provocări şi altercaţii, notează IPN.

Revenco afirmă că este dreptul fiecărui cetăţean de a contesta în judecată amenda aplicată pentru încălcarea legii în ziua de 9 mai. 

Ana Revenco a menţionat că jumătate din cei care au purtat panglica Sfântului Gheorghe în timpul manifestaţiilor dedicate Zilei Victoriei deja au fost amendaţi.

„Din cele peste 300 de persoane fixate, pe 50% din aceste cazuri au fost întocmite procese-verbale şi au fost înmânate deja celor care şi-au asumat responsabilitatea de a purta această panglică. Nu avem cifre câţi oameni nu au fost de acord cu aceste procese-verbale, pentru că încă nu avem citaţii. Pentru noi, la 9 mai a fost important să asigurăm echilibrul între aplicarea legii şi asigurarea liniştii şi ordinii publice. Toată lumea a observat cât de tensionată era atunci societatea. De asta am mers pe formula documentării contravenţiilor după evenimentul propriu-zis”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Foşti preşedinţi de ţară, parlamentari, consilieri şi deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei au fost identificaţi de către poliţişti încălcând legea privind interzicerea simbolurilor ce promovează agresiunea militară.

„36 de demnitari de rang înalt care au purtat panglica la 9 mai au fost citaţi, s-au prezentat, le-au fost întocmite procese-verbale. Nu ştiu dacă toţi şi-au onorat această obligaţiune. Cei care vor să atace în judecată au tot dreptul. Trăim într-o ţară unde democraţia prinde rădăcini. După ziua de 9 mai au mai fost incidente, au apărut în spaţiile publice simbolurile interzise, poliţia în toate cazurile s-a autosesizat. Imediat după ziua de 9 mai s-a înregistrat o scădere a cazurile în care sunt promovate simbolurile agresiunii militare”, a mai spus ministrul de Interne.

Potrivit legii, în Republica Moldova este interzisă expunerea la vedere, confecţionarea, răspândirea sau deţinerea în vederea promovării a simbolurilor care sunt utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanităţii. Este vorba despre panglica Sfântului Gheorghe şi literele V şi Z, folosite drept semne distinctive ale armatei ruse în timpul războiului din Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite