Procuratura îi înaintează noi acuzaţii lui Plahotniuc şi cere extrădarea acestuia din SUA: Este principalul beneficiar al furtului miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunţat luni, 18 mai, că Procuratura a intrat în posesia a noi probe care demonstrează că principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al R.Moldova este Vlad Plahotniuc.

Procurorul a subliniat că în privinţa lui Plahotniuc va fi eliberată o nouă ordonanţă de punere sub învinuire şi i se vor încrimina trei capete de acuzare: crearea unei organizaţii criminale, escrocherie şi spălare de bani. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în engleză, acestea vor fi expediate în SUA pentru iniţierea procesului de extrădare şi tragere la răspundere penală a lui Plahotniuc în R.Moldova.

Alexandr Stoianoglo susţine că beneficiarii furtului miliardului erau împărţiţi în trei grupuri de interese, grupul Platon, grupul Şor şi grupul Filat, însă în tot acest timp, în care sub diferite pretexte nu a fost publicat raportul Kroll 2, s-a ascuns faptul că în documentul Kroll este indicat şi grupul Plahotniuc.

„Analizând dosarele în privinţa figuranţilor amintiţi mai sus, dar şi alte materiale relevente, care intenţionat au fost ignorate şi lăsate fără apreciere juridică, s-a demonstrat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, dovezi care existau de la bun început”, a afirmat Alexandr Stoianoglo într-un briefing de presă.

„Dispunem de probe incontestabile că anume Plahotniuc este beneficiarul banilor obţinuţi sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Şor, acoperit în consecinţă din mijloacele financiare ale BNM. În total, peste 100 milioane de dolari americani, sumă direcţionată spre procurare a acţiunilor unei bănci, clădiri, compania de asigurare ASITO, Casa Modei, Hotel Naţional. De asemenea, banii din creditele de la BEM erau utilizaţi de Plahotniuc în scop personal pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter”, a spus Stoianoglo.

Amintim că Vlad Plahotniuc se află în SUA, acolo unde ar fi solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă nu s-a grăbit să dea curs solicitării Chişinăului şi a anunţat că cererea de dare în căutare pe cazul lui Plahotniuc este în examinare.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Atunci, Plahotniuc a confirmat că nu se mai află în Republica Moldova. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite