Peste 1,3 milioane de bilete de loterie se vând zilnic. Parlamentul R. Moldova interzice publicitatea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
loto

Zilnic, în Republica Moldova se vând peste 1,3 milioane de bilete de loterie, în mare parte fiind procurate de persoane vulnerabile. Jocurile de noroc creează victime şi dependenţă, în timp ce această industrie este promovată prin campanii agresive de marketing şi publicitate, transmite IPN.

 O spun deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, care au prezentat în Parlament iniţiativa ce interzice publicitatea jocurilor de noroc. Proiectul a fost votat joi, 11 noiembrie, în primă lectură.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS Dumitru Alaiba, a declarat că, dacă în anul 2017 venitul anual din vânzarea biletelor a constituit 3,4 milioane, în 2020 a crescut până la 613 milioane de lei, iar în primele opt luni ale anului curent – până la 2,6 miliarde de lei. Şi dacă în 2017 s-au vândut 425 de mii de bilete de loterie, de la începutul acestui an şi până în luna august – 328 de milioane de bilete.

„Aceste cifre trebuie să ne spună despre o dependenţă gravă de această industrie, dependenţă de jocurile de noroc. Este o catastrofă în creştere. Primul lucru care alimentează această dependenţă este publicitatea jocurilor de noroc, care este într-atât de agresivă”, a notat Dumitru Alaiba.

Proiectul interzice publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc – loterii, pariuri la competiţii şi evenimente sportive şi loterii momentane. Este vorba inclusiv despre publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice şi video, prin internet, cu utilizarea reţelelor telefonice, precum şi despre publicitatea exterioară, în mijloacele de transport sau prin intermediul trimiterilor poştale.

Iniţiativa legislativă urmează să fie examinată şi aprobată în lectură finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite