Irina Vlah a inaintat Guvernului două iniţiative care vizează majorarea salariilor medicilor şi cadrelor didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Vlah
Irina Vlah

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a inaintat Guvernului Republicii Moldova două iniţiative care vizează majorarea salariilor medicilor şi cadrelor didactice. Proiectele de hotărâri relevante au fost discutate în cadrul şedinţei al Comitetului Executiv al autonomiei.

Primul proiect al Hotărârii Guvernului, înregistrat de Başcanul Găgăuziei, prevede modificări la Regulamentul privind salarizarea angajaţilor instituţiilor de sănătate din Republica Moldova.

Potrivit analizei Comitetului Executiv al Găgăuziei, în 2022 prognoza salariului mediu lunar pe economie din ţară va fi de 9900 de lei. Totodată, salariul medicilor cu experienţă de până la 10 ani este de 9150 de lei, adică cu 750 de lei mai puţin decât salariul mediu lunar pe economie. În acelaşi timp, sistemul de sănătate se confruntă de mulţi ani la rând cu o lipsă acută de cadre: doar în 2020, în Moldova erau cu 112 mai puţini medici care lucrau.

Ţinând cont de povara asupra sistemului medical din cauza pandemiei de COVID-19 şi de nivelul crescut al inflaţiei, conducerea Găgăuziei propune majorarea salariului oficial al angajaţilor instituţiilor medicale în 2022 cu 15,1%.

Al doilea proiect, înregistrat la Guvern, propune modificarea Legii bugetului de stat al Republicii Moldova pe anul 2022 în vederea majorării salariilor cadrelor didactice cu 15,1%. Dacă se va lua o decizie pozitivă, creşterea salariilor va afecta peste 47000 de cadre didactice din şcolile şi grădiniţele din toată Republica Moldova. Guvernatorul Găgăuziei a propus majorarea ratei de bază pentru salarizare până la 2080 de lei. Implementarea proiectului va necesita alocarea a 464 milioane lei de la bugetul de stat.

„În situaţia dificilă actuală, când calitatea vieţii marii majorităţi a cetăţenilor noştri s-a deteriorat brusc, consider că este deosebit de important să sprijinim medicii şi profesorii. În caz contrar, plecarea cadrelor din sistemele de sănătate şi educaţie va creşte. Şi ne vom confrunta cu un colaps: nu va fi nimeni care să ne trateze şi să ne înveţe”, a spus Irina Vlah.

Anterior, Başcanul Găgăuziei a înaintat Guvernului alte două iniţiative anticriză, prevăzând alocarea a peste 300 de milioane de lei tuturor instituţiilor bugetare pentru plata serviciilor de încălzire şi a peste 100 de milioane de lei pentru creşterea standardelor de nutriţie pentru copiii din şcoli.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite