Evenimentul anului politic din Republica Moldova este decizia Curţii Constituţionale care a declanşat alegerile parlamentare
0
Printre evenimentele importante ale anului 2021, care au avut un impact hotărâtor asupra scenei politice şi asupra societăţii, a fost decizia Curţii Constituţionale (CC), care a declanşat alegerile parlamentare anticipate din luna iulie. Solicitaţi de IPN, experţii politici Veaceslav Berbeca şi Cornel Ciurea au plasat decizia CC pe primul loc în topul evenimentelor cu impact semnificativ în 2021.
„Primul eveniment pe care putem să-l accentuăm este decizia Curuţii Constituţionale, care a permis declanşarea alegerilor parlamentare. La rândul lor, aceste alegeri au avut un impact foarte mare asupra scenei politice din Republica Moldova. Or, am avut rezultate la care multă lume nu se aştepta – puţini se aşteptau că vom mai avea un partid care, vreodată, ar putea să câştige majoritatea parlamentară, aşa cum a fost în cazul PCRM, în perioada 2001 – 2009. Ceea ce s-a produs în iulie a dat peste cap multe pronosticuri. N-am mai avut un partid pro-european care să obţină o majoritate confortabilă. De aici a rezultat crearea unui guvern monopartid”, a menţionat Veaceslav Berbeca.
Expertul a făcut o evaluare a activităţii Guvernului PAS. „Cred că actualul Guvern încă se adaptează, încearcă să înţeleagă bine lucrurile, cum trebuie ele pornite, dezvoltate, elaborate. Nu am văzut un plan de dezvoltare economică, aşa cum ne-am fi dorit. Lupta cu corupţia este un lucru foarte important, dar este o chestiune de lungă durată. Dar cred că, în acelaşi timp, pe noi acum ne interesează foarte mult şi dezvoltarea economică, fiindcă suntem cel mai slab dezvoltat stat din Europa şi din acest punct de vedere eu văd o mare problemă”, a specificat Veaceslav Berbeca. Problemele social-economice sunt cauza principală a scăderii PAS-ului în sondaje.
În opinia expertului, în 2022 putem asista la unele remanieri în Executiv. „Văd o bâlbâială, o şovăială în rândul mai multor miniştri. M-aş fi aşteptat să fie mult mai activi şi să vină cu planuri clare de lucru, din care să se vadă ce doresc să facă în viitorul apropiat şi cum vor să depăşească problemele din domeniul fiecăruia dintre ei. Unii miniştri încă nu au convins că sunt la locul potrivit. De aceea, bănuiesc că am putea să ne aşteptăm şi la remanieri în actualul Guvern. Consider că ar trebui să se intervină, fiindcă lucrurile nu merg foarte bine în anumite domenii şi trebuie impulsionate, inclusiv prin schimbarea unor miniştri”, a opinat Veaceslav Berbeca.
Expertul a mai evidenţiat şi avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea Procuraturii, care a solicitat guvernării să schimbe puţin accentele în reforma justiţiei. „Felul cum au pornit probabil nu este cel mai bun. Lucrurile ar trebui să fie schimbate. Au pornit precum un atac cavaleresc în reforma justiţiei. Optica va trebui schimbată, fiindcă sunt anumite lucruri care trebuie respectate, pentru ca să construim un stat de drept, aşa cum ne dorim”, a specificat veceslav Berbeca.
În opinia analistului politic Cornel Ciurea, decizia Curţii Constituţionale, care a dus la provocarea alegerilor parlamentare anticipate, de asemenea este principalul eveniment al anului politic 2021. După aprecierea sa, „a fost o decizie incorectă, care a dat tonul întregii dinamici politice de mai departe, cu încălcarea legii, cu instalarea la putere a PAS-ului, care sfidează regulile democratice”. Pe locul al doilea în top, Cornel Ciurea a plasat „negocierile cu privire la preţul la gaze, care demonstrează oarecum importanţa Rusiei pentru Republica Moldova şi faptul că Republica Moldova nu poate juca doar de partea unui singur pol geopolitic”.
Expertul a evaluat critic activitatea Guvernului PAS. „Deocamdată, Guvernul se acomodează la pupitrul de comandă. Încă stau prost cu apăsatul butoanelor. Comite multe gafe şi nu ştim dacă e o perioadă de încercare care va trece rapid, după care Guvernul va acţiona mult mai competent, sau această suită de erori va continua pe o perioadă nedefinită. Nu ştim dacă Guvernul va învăţa ceva din propriile greşeli sau nu”, a precizat Cornel Ciurea.