Europarlamenari români: România va ajuta Republica Moldova pentru a depăşi criza energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapel România Moldova

În eventualitatea în care negocierile unui nou contract cu Gazprom vor eşua, România nu va lăsa la greu Republica Moldova şi o va ajuta să depăşească criza energetică. Asigurările sunt date de europarlamentarii români, Eugen Tomac şi Rareş Bogdan, aflaţi într-o vizită oficială la Chişinău, notează IPN.

Oficialii români au menţionat că Bucureştiul caută soluţii pentru a oferi Republicii Moldova rezerve de păcură şi sunt examinate şi soluţiile tehnice pentru a livra gaze naturale prin intermediul conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Potrivit oficialilor de la Bucureşti, România nu va abandona Republica Moldova în plină iarnă, în eventualitatea în care discuţiile cu Gazpromvor intra în impas şi ţara se va confrunta cu o veritabilă criză a gazelor naturale.

„Toată Europa traversează această criză energetică. Este o criză cu foarte multe substraturi, cu interese economice şi politice. Trebuie s-o spunem direct, Rusia a manipulat puternic preţul gazelor punând presiune incredibilă pe toate statele care achiziţionează gaze din această ţară. Cetăţenii trebuie să ştie că în situaţii limită Republica Moldova nu va rămâne singură. România este dispusă, din puţinul pe care-l are, să se împartă cu Republica Moldova ca să trecem împreună peste această iarnă”, a spus europarlamentarul român, Eugen Tomac, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit europarlamentarilor români, este examinat atât scenariul oferirii de către România a unor cantităţi importante de păcură, cât şi scenariul alimentării cu gaze naturale a Republicii Moldova prin intermediul Gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, devenit complet funcţionat acum 2 săptămâni.

„Am avut discuţii cu ministrul energiei de la Bucureşti, Virgil Popescu, pentru ca România să sprijine în mod direct Republica Moldova, în contextul negocierilor dure care se duc acum cu zona estică. În cazul în care discuţiile vor trena, România să poată ajuta cu alimentare cu gaze Republica Moldova prin Gazoductul Iaşi-Chişinău. Şi de asemenea, ajutor cu alimentare cu păcură. Am vorbit şi cu investitori din România care datorită noii guvernări de la Chişinău, vor să treacă Prutul”, a spus europarlamentarul român, Rareş Bogdan.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a instituit acum 2 zile stare de alertă în domeniul energetic. Decizia a fost luată ca urmare a situaţiei complicate legate de procesul de negociere a unui nou contract de achiziţie a gazului cu concernul rus Gazprom. Pentru luna octombrie a fost agreat un contract provizoriu în baza căruia achităm 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite