Eurodeputat: „Cerem Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea şi voinţa oamenilor exprimată la vot”
0Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a criticat votul majorităţii parlamentare de la Chişinău, din 3 decembrie, şi e cerut Parlamentului „să respecte legea şi voinţa oamenilor exprimată la vot”
„Noi, Parlamentul European, avem datoria să acţionăm ori de câte ori există evoluţii îngrijorătoare în Republica Moldova. Este inacceptabil votul majorităţii Parlamentului Republicii Moldova - controlată de preşedintele socialist încă în funcţie, Igor Dodon - prin care a fost transferat Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea preşedintelui Republicii Moldova, în subordinea Parlamentului”, a scris Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook, după şedinţa Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Republica Moldova la care a participat şi preşedinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu.
Siegfried Mureşan a menţionat că „Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidenţiale, aşa că încearcă să le ia împreună cu el. Într-o democraţie, odată ce ai pierdut alegerile prezidenţiale, trebuie să accepţi transferul transparent de putere către succesorul tău”.
„O astfel de decizie duce inevitabil la o scădere a încrederii instituţiilor europene în Parlamentul Republicii Moldova. Odată ce îţi pierzi credibilitatea pe plan internaţional ca instituţie democratică, o vei câştiga înapoi foarte greu. Cerem membrilor Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea şi voinţa oamenilor exprimată la vot”, a spus Mureşan.
Eurodeputatul susţine că a întrebat-o pe Maia Sandu „unde are Republica Moldova cea mai mare nevoie de sprijin din partea noastră, a instituţiilor europene”.
„Suntem pregătiţi să ajutăm Republica Moldova în combaterea pandemiei de coronavirus, pentru întărirea sistemului medical, în economie, dar şi în combaterea dezinformării şi a ştirilor false.
Preşedinta Maia Sandu s-a arătat interesată să susţină obiectivele Pactului Ecologic European inclusiv prin măsuri implementate în Republica Moldova. I-am transmis că sprijinim Republica Moldova în eforturile de combatere a schimbărilor climatice” a adăugat Mureşan.
Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului; legea privind statutul limbii ruse; anularea restricţiilor privind transmisiunea televiziunilor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru 2021 etc.
Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.