Energia electrică se va scumpi cu 20% în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energie electrica

Compania„Premier Energy” solicită Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe majorarea cu 20% a tarifelor la energie electrică. Compania solicită ca tariful pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de joasă tensiune (consumatorii casnici) să fie majorat de la 2,17 la 2,71 lei pentru un kilowatt/oră, transmite IPN.

„Din 01.01.2022, după aprobarea preţurilor majorate pentru gazele naturale furnizate, autoritatea de reglementare a efectuat ajustări corespunzătoare pentru preţurile la energia electrică produsă de către centralele electrice de termoficare urbane, şi respectiv pentru preţul la energia electrică livrată către Furnizorul Central, care a fost aprobat la un nivel de 3,24 lei/kWh. Însă, după următoarea ajustare a preţurilor la gaze naturale, cu aplicare din 01.06.2022, se atestă o majorare a acestor preţuri cu cca 26% pentru punctele de ieşire din reţelele de distribuţie a gazelor naturale de înaltă şi medie presiune. Urmare a acestei majorări a preţurilor de furnizare a gazelor naturale, rezultă o creştere corespunzătoare a preţurilor de producere a energiei electrice de către centralele electrice de termoficare urbane, care în final se vor transpune în majorarea cu cca.20% a preţului de livrare a energiei de către Furnizorul Central”, se arată într-o solicitare a „Premier Energy” către ANRE.

Compania mai cere aplicarea tarifului de 2,28 lei pentru un kilowatt/oră pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de înaltă tensiune 35-110 kV şi a tarifului de 2,4 lei pentru un kilowatt/oră pentru consumatorii finali instalaţiile cărora sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune 6-10 kV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite