Dodon promite că după prezidenţiale va propune modificarea Constituţiei pentru a nu admite un referendum de unire cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon revine la o idee pe care a mai lansat-o anterior în spaţiul public. Preşedintele consideră că articolul 142 din Constituţie trebuie exclus, pentru că acesta ar permite unioniştilor să organizeze un referendum de unire cu România, lucru care, în opinia lui Igor Dodon, nu există nicăieri în alt stat. De această dată, Igor Dodon promite că va propune Parlamentului modificarea Legii Supreme imediat după prezidenţialele din acest an.

Igor Dodon susţine că cei care cheamă la lichidarea statului trebuie să fie pedepsiţi. Însă, preşedintele afirmă că acest lucru nu poate fi făcut atât timp cât Constituţia poate fi interpretată în cadrul unor procese de judecată internaţionale, dar şi de către unionişti, din cauza articolului 142, care le-ar permite cetăţenilor să promoveze mesajul unirii cu un alt stat, prin faptul că această chestiune poate fi supusă unui referendum, ceea ce înseamnă că este una legală.

„Sunt sigur că poporul ne va sprijini. Putem organiza şi un referendum pe acest subiect”, a spus Igor Dodon la o ediţie specială de la Accent TV. El a mai adăugat că în politică nu trebuie să fie loc pentru cei care întreprind acţiuni „de distrugere a statalităţii”.

Ideea lui Igor Dodon nu este una nouă. Acesta a declarat în 2018, într-un interviu pentru Adevărul, că odată ce socialiştii vor obţine majoritatea parlamentară, se va recurge la amendarea articolului 142 din Constituţie. În 2015, Igor Dodon afirma pentru presa rusă că Partidul Socialiştilor, aflat la acea vreme în opoziţie, va propune Parlamentului amendarea articolului 142, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Amintim că articolul 142 din Constituţie spune că: „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova Alexandru Tănase a declarat anterior că Legea Supremă permite moldovenilor lichidare statului. Astfel, Tănase confirmă îngrijorările lui Igor Dodon, care a propus modificarea Constituţiei, în aşa fel ca să nu fie posibilă lichidarea statului şi Unirea cu România.

„Şi aici este decizia moldovenilor. Dacă moldovenii decid că acest stat nu mai are rost să-l păstreze din cauză că beneficiază doar elitele, dar nu şi ei, nu au decât să ia o decizie să lichideze acest stat. Constituţia moldovenească permite acest lucru. Dacă vor să-l păstreze, să fie buni şi să se implice. Să nu voteze idioţi, să se debaraseze de trecutul sovietic, să nu-şi păstreze reflecţiile staliniste, care au fost inoculate în mentalitate de-a lungul anilor. Să aleagă altceva care îi va duce în altă direcţie, altă paradigmă nu există”, a declarat Tănase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite