Dionis Cenuşă: Miniştrii din Guvernul lui Chicu sunt obligaţi să asigure interimatul până la numirea noului Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern gov.md

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că cei trei miniştri din Guvernul Chicu, care au refuzat să asigure interimatul funcţiei după demisia Guvernului, sunt obligaţi să rămână în funcţii, chiar dacă legislaţia nu prevede expres acest lucru. În caz contrar, potrivit expertului, cei trei demnitari riscă să comită o ilegalitate.

„Din lege reiese că atunci când premierul demisionează din propria initiativă, miniştrii asigură interimatul. Deşi Legea privind funcţionarea guvernului nu spune acest lucru explicit, interimatul miniştrilor este obligatoriu. Altfel, nu pot fi administrate treburile statului. Nu este nimeni altcineva care poate continua supravegherea executării politicilor de stat deja în curs de implementare. Iar secretarii de stat se pot ocupa, în cazul vacanţei funcţiei de ministru, doar de gestionarea Ministerului, nu a ţării”, a explicat Dionis Cenuşă într-o postare pe Facebook din categoria „Fără ghilimele”.

Expertul e de părare că în situaţia în care Legea privind funcţionarea guvernului nu este suficient de specifică, este necesară implicarea Curţii Constituţionale pentru a debloca situaţia, iar pe viitor legea organică trebuie completată pentru a preveni incidente similare.

El a menţionat că miniştrii din Guvernul lui Chicu au obligaţia interimatului conform spiritului legii.

„Chiar dacp demisionarea „in corpore a guvernului” creează iluzia că miniştrii pot pleca şi ei, urmând exemplul premierului. Alte prevederi legale din aceeaşi lege arată foarte clar că interimatul este obligatoriu, nu facultativ. Neîndeplinirea legii înseamnă automat violarea acesteia. De aceea, miniştrii riscă să comită ilegalităţi”, a spus Cenuşă.

„Nu toate forţele politice vor să acţioneze conform literei şi spiritului legii. Am auzit în ultimul timp tot felul de opinii despre faptul că, dacă nu este în Constituţie sau în lege, atunci nu este nici anti-constituţional şi respectiv ilegal. Lecţia principală pe care partidele trebuie să o înveţe este că prin propria ignorare a literei şi spiritului legii supreme sau a legislaţiei primare, acestea creează precedente ce destabilizează predictibilitatea statului de drept. Puţinul care mai este funcţional, cu referinţă la statul de drept, trebuie protejat şi multiplicat, nu redus la zero”, a accentuat Cenuşă.

Amintim că premierul Ion Chicu a demisionat din funcţie pe 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui Maia Sandu. Premierul a anunţat atunci că dânsul refuză să asigure interimatul funcţiei şi că odată cu el, începând cu 31 decembrie, pleacă definitiv din funcţie şi alţi trei miniştri: ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, ministrul Economiei, Anatol Usatîi, şi ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Pe 31 decembrie, într-o scrisoare transmisă lui Ion Chicu, iar ulterior publicată de socialistul Bogdan Ţîrdea, Maia Sandu şi-a exprimat dezacordul cu decizia celor trei miniştri de a nu asigura interimatul funcţiei până la învestirea noului Guvern şi a anunţat că ea nu va semna decretele de demisie, motivând că miniştrii aflaţi în demisie nu pot să-şi mai dea o dată demisia şi că aceştia ar fi obligaţi să asigure interimatul funcţiei. 

Maia Sandu a precizat că miniştrii sunt în drept să demisioneze, însă a subliniat că: „aceste prevederi legale sunt aplicate doar în raport cu miniştrii care sunt membri ai unui guvern plenipotenţiar şi nu în circumstanţele actuale, când prin demisia prim-ministrului, de jure, este antrenată demisia întregului guvern”. 

„Mai mult decât atât, Constituţia şi cadrul infraconstituţional nu reglementează posibilitatea unui membru al Guvernului aflat în demisie să refuze exercitarea atribuţiilor până la numirea unui nou Executiv. Având în vedere cele menţionate, consider nefondată şi contrară cadrului legal existent emiterea decretului solicitat”, a spus Maia Sandu în adresarea sa către Ion Chicu.

Adevărul a făcut o analiză la situaţia ce urmează după ce premierul Ion Chicu a demisionat miercuri, 23 decembrie, cu o zi înainte ca Maia Sandu să fie învestită oficial în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite