Dionis Cenuşă: Nici Guvernul şi nici Maia Sandu nu arată vreun interes pentru negocierea preţurilor la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Cenuşa FOTO IPN
Dionis Cenuşa FOTO IPN

Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că MoldovaGaz nu trebuie lăsată să negocieze de sine stătător preţul la gazele naturale cu Gazprom, aşa cum au propus preşedintele Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău.

„Negocierea contractului pentru achiziţia de gaze naturale este alt subiect urgent pe care însă guvernarea l-a lăsat la dispoziţia părţii ruse (indirect). Contractul pentru livrarea de gaze ruseşti expiră la finele acestei luni. Amintesc că Moldova depinde în proporţie de 99.9% de importurile de gaze ruseşti, iar din aceste gaze se produce electricitate (în regiunea transnitreană) care acoperă sub 80% din electricitatea achiziţionată pentru consumul naţional (dacă nu cumpărăm din Ucraina)”, a scris Dionis Cenuşa pe Facebook.

Expertul a menţionat că „Moldova nu are depozite proprii şi nici nu a solicitat capacităţi în depozitele de gaze din Ucraina.” 

„Deocamdată, gazul rusesc nu are alternativă, iar preţul pentru acesta a depăşit 840 dolari pentru mia de m3. Autorităţile ruse au spus clar că un preţ mai mic la gazul rusesc poate fi obţinut doar prin semnarea unor contracte directe cu Gazprom (aflat pe poziţii monopoliste), care presupun un preţ la gaz ce este cuplat la cel pentru petrol (mai ieftin). Din acest considerent, MoldovaGaz (controlată de Gazprom) nu trebuie lăsată să negocieze singură contractul cu Gazpromul (adică tot cu sine). Însă nici guvernul (Ministerul Economiei) şi nici Preşedintele nu arată niciun interes pentru aceste negocieri”, a afirmat Cenuşa. 

El a subliniat că „vorbim despre securitatea naţională a ţării, iar una din principalele instituţii responsabile de acest domeniu conform Constituţiei (Preşedinţia) demonstrează o poziţie pasivă”. 

„Chiar dacă este un domeniu al relaţiilor private dintre MoldovaGaz şi Gazprom, orice rezultat convenit de aceste companii (contact) poate avea impact negativ asupra securităţii energetice a ţării pe termen scurt şi mediu. Chiar dacă ţine de polici sectoriale (accesul la apă şi livrarea de gaze), problemele care trebuie soluţionate cu Ucraina şi Rusia vizează politica externă (contactele diplomatice, etc.) şi prevenirea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. De diplomaţie şi securitate se face responsabil guvernul şi oficiul preşedintelui, care sunt obligaţi să demonstreze, în mod transparent, că întreprind măsuri concrete”, a declarat analistul politic.

Potrivit lui, este insuficient şi extrem de riscant să se mizeze doar pe UE şi Comunitatea Energetică (problema apei din Nistru) sau pe MoldovaGaz (prelungirea contractului pentru achiziţia de gaze naturale).

„O criză concomitentă a apei şi a gazelor este un scenariu negativ cu probabilitate mică, dar pentru a rămâne aşa este nevoie de o politică externă la fel de pro-activă pe dimensiunea estică, precum cea în raport cu UE şi statele membre”, a mai adăugat Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite