Candu explică de ce Parlamentul nu vrea să iniţieze procedura de suspendare a lui Dodon: Nu vrem să-i dăm posibilitatea de a se victimiza VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Curtea Constituţională de la Chişinău a constatat că există temei ca Parlamentul să iniţieze procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării, şeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat marţi, 24 octombrie, că majoritatea parlamentară nu va da startul acestui proces.

Andrian Candu a adus mai multe argumente de ce Parlamentul refuză să-l suspende din funcţie pe Igor Dodon.

„În primul rând, însăşi procedura de constatare care va fi în Parlament durează. Trebuie să creeze o comisie parlamentară de anchetă. Această comisie de anchetă trebuie să cheme specialişti, martori, să strângă dovezi. Realizabil, da. După care trebuie să pregătească dosarul că preşedintele Dodon a încălcat legea, Constituţia ş.a.m.d. Ceea ce tot ar putea fi făcut, căci avem deja exemple. Dosarul este trimis la CC, după care CC spune dacă sunt circumstanţe de a-l suspenda prin decizia Parlamentului, care este prin majoritate calificată. Această suspendare din Parlament trebuie să fie urmată în timp de 30 de zile de un referendum privind demisia”, a specificat Andrian Candu la eimsiunea „Important” de la TVC21.

De asemenea, speakerul a adăugat că suspendarea este o procedură care presupune o anumită confruntare cu preşedintele.

„Pornim iarăşi o criză politică. Ba mai mult ca atât, odată ce noi începem procedura de suspendare şi de referendum, asta presupune campanie electorală, bani din buget, drept la televiziune şi multe altele. Asta presupune că îi dăm posibilitatea preşedintelui Dodon să se victimizeze şi să începem campania electorală. Noi nu avem nevoie de asta”, a precizat şeful Legislativului.

Andrian Candu a mai spus că moldovenii nu sunt activi atunci când trebuie să participe la referendumuri pentru a demite pe cineva, sugerând că referendumul ar putea eşua.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite