Cea mai mare afacere din Chişinău este Piaţa Centrală. Aici se învârt circa şapte miliarde de lei

Cea mai mare afacere din Chişinău este Piaţa Centrală. Aici se învârt circa şapte miliarde de lei

Pe acest teren ar urma să se înalţe o piaţă agroalimentară modernă

Experţii estimează că cifra de afaceri zilnică de la Piaţa Centrală din Capitala Republicii Moldova variază între nouă şi19 milioane de lei. Astfel aici anual se învârt cel puţin 3,6 miliarde de lei, iar maximum circa şapte miliarde de lei. Majoritatea necontabilizaţi, adică cash şi fără a se plăti taxe

Ştiri pe aceeaşi temă

"Banii din piaţă sunt cash. În mod normal, din 300 milioane de lei, 50 milioane de lei ar trebui să fie TVA și încă vreo 10 milioane de lei impozite pe venit. Credeți că acești bani ajung cumva în bugetele de stat și municipal? Întrebați primarul", precizează pe blogul său comentatorul Victor Ciobanu.
Potrivit acestuia administraţia primăriei susţine că nu poate face nimic pentru a schimba situaţia. "Pentru că există interese. Întrebarea este: ale cui interese?", se înteabă Victor Ciobanu.
Expertul sugerează că la mijloc ar putea fi chiar liberalii, al cărui lider este primarul general Dorin Chirtoacă.
Astfel deputaţii liberali au fost cei care au blocat în Parlament a unui proiect de lege ce prevedea alocarea unui teren pentru construcția unei piețe angro (pe 33 ha lângă Universitatea agrară). Cu toată infrastructura necesară - frigidere, căi de acces etc.

Paragină şi interese în loc de piaţă modernă

"Ce înseamnă o asemenea piață pentru noi? Un loc, unde fermierii din toată republica ar putea să-și vândă marfa, iar cumpărătorii, inclusiv externi, s-o cumpere. Adică - comerț civilizat. Știți cine a blocat proiectul în parlament? Fracțiunea PL. Au zis, că acolo ar exista interese...
Sigur că există! Numai că în piața angro există interesele statului, a fermierilor și ale noastre - cumpărătorilor. Ba ar mai face și o concurență pieței centrale. Ale cui interese sunt în piața centrală, directorul căreia e consilier PL-ist?", mai afirmă expertul.

Venituri de 100 ori mai mici

De notat că pentru anul trecut întreprinderea municipală Piaţa Centrală a raportat o cifră de afaceri de 40,2 milioane de lei, adică de 100 de ori mai mică decât ar fi în realitate.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările