Un grup de experţi români cere conducerii României să includă cetăţenii R. Moldova în programul românesc de vaccinare

Un grup de experţi români cere conducerii României să includă cetăţenii R. Moldova în programul românesc de vaccinare

Organizaţia neguvernamentală Expert Forum (EFOR) cere Guvernului României să includă cetăţenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. În acest sens, organizaţia a lansat şi o petiţie online.

„În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetăţenilor ne-esenţiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În acelaşi timp, infrastructura românească şi importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, se spune într-un comunicat de presă emis de Expert Forum.

Potrivit experţilor, platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetăţenilor români rezidenţi în stânga Prutului.

„Aceasta e o măsură firească de asumare a responsabilităţii pentru sănătatea conaţionalilor noştri care nu au perspectivă realistă de acces la un vaccin sigur, certificat în UE. Expert Forum (EFOR) este însă preocupat de soarta celorlalţi locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetăţenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceştia, fiind adesea membri ai aceleiaşi familii. Există destule situaţii în care un soţ are dublă cetăţenie iar celălalt nu; ori în care părinţii mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetăţenia română, însă copiii lor da. Se crează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin – deci la perspectiva de normalizare a vieţii – între persoane care îşi duc traiul împreună”, mai spun experţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările