Peter Michalko: Sunt domenii în care UE nu vede progrese satisfăcătoare

Peter Michalko: Sunt domenii în care UE nu vede progrese satisfăcătoare

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susţine că UE nu vede progrese satisfăcătoare în Republica Moldova la capitolul: reforma justiţiei, investigarea fraudei bancare sau lupta împotriva corupţiei, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În context, ambasadorul îi încurajează pe cei care au responsabilitatea de a lua decizii să facă lucruri necesare pentru a schimba realitatea şi a atinge standarde europene în funcţionarea instituţiilor. Declaraţiile au fost făcute luni, 14 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
În general, spune Peter Michalko, cooperarea dintre UE şi Moldova are loc după principiul „promovarea asistenţei cu principiul condiţionalităţii”, lucru care ajută ca schimbările, care sunt necesare, să aibă loc. „În relaţia cu Moldova sunt obiective importante care au ca scop ajutarea cetăţenilor”, mai spune ambasadorul.
 
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, rămân cadrul pentru relaţiile cu UE-Moldova. Peter Michalko declară că din partea UE rămâne deschidere pentru promovarea reformelor şi pentru a contribui, inclusiv, la modernizare şi standarde de viaţă mai bune, prin proiecte de infrastructură şi susţinerea schimbărilor în funcţionarea instituţiilor. Ambasadorul menţionează că asistenţa UE va fi oferită având în vedere parcursul reformelor.
 
Potrivit lui oficialului, pe parcursul anilor precedenţi s-au desfăşurat mai mult de o mie de proiecte cu susţinerea UE, iar în mai mult de zece ani au fost investiţi peste 20 de miliarde de lei pentru proiecte. Sunt iniţiate programe pentru susţinerea localităţilor rurale şi pentru infrastructura locală. Continuă programele în domeniul eficienţei energetice. În următoarele luni, 18 proiecte mai mari se vor axa pe schimbul condiţiilor în şcoli şi alte instituţii publice din ţară.
 
Ambasadorul a mai spus că provocarea COVID-19 a cauzat în fiecare ţară probleme noi. Încă de la început, UE a venit cu iniţiativa pentru susţinerea partenerilor, inclusiv Republica Moldova. Oficialul a mai spus că instituţiile UE, ţările membre, companiile europene din Moldova, misiunile diplomatice au început să susţină Moldova şi oamenii de aici. A asigurat necesităţile în domeniul medical, dar şi şi-au unit eforturile pentru revitalizarea economiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: