Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2021

Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2021

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 este fundamentat pe o creştere economică de 4,7%, o majorare a exporturilor de 12,6% şi sporire a importurilor de 14,3%, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit autorităţilor, documentul a fost elaborat luând în considerare impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 şi calamităţilor naturale din anul 2020 asupra economiei naţionale. Viceprim-ministrul Serghei Puşcuţa a menţionat că anul 2021 se aşteaptă a fi un an de recuperare a pierderilor suportate în anul 2020.

Veniturile bugetului de stat constituie 41,4 miliarde de lei, în creştere cu 4,2 miliarde de lei faţă de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite şi taxe şi intrărilor de granturi.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 55,4 miliarde de lei, înregistrând o creştere de 4,1% faţă de bugetul de stat aprobat în 2020. Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul viitor 53% reprezintă transferuri către alte bugete, iar 47% – cheltuielile pentru implementarea programelor în anul 2021 nemijlocit prin intermediul autorităţilor publice centrale.

De asemenea, în anul 2021 vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli. Este vorba despre Fondul rutier – 2,4 miliarde de lei, dintre care 1,5 milioane de lei pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor naţionale şi 958,3 milioane lei pentru întreţinerea drumurilor locale. Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural va constitui 900 de milioane de lei, iar Fondul naţional de dezvoltare regională – 1,1 milioane de lei etc.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 14 miliarde de lei. Acesta va fi finanţat din surse externe – intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar şi implementarea proiectelor finanţate din surse externe, dar şi sursele interne – inclusiv mijloace din privatizare a patrimoniului public.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările