În R. Moldova începe imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19

În R. Moldova începe imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19

De luni, 29 noiembrie, în Republica Moldova începe imunizarea anti-COVID-19 cu a treia doză de vaccin, a anunţat miercuri Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Responsabilul de la MS a precizat că doza suplimentară se va aplica persoanelor cu imunitate compromisă, cu HIV/SIDA, cu sau fără tratament antiretroviral, pacienţilor oncologici şi celor post-transplant de organe, persoanelor care suferă de boli congenitale. Doza suplimentară se va administra de la 28 de zile până la 3 luni de la doza a doua de vaccin, doar la recomandarea medicului, a specificat Svetlana Nicolăescu. De luni, 29 noiembrie, doza booster va fi administrată şi angajaţilor din medicină, educaţie, asistenţior sociali comunitari, farmaciştilor, medicilor rezidenţi, angajaţilor din centrele de plasament, dar şi altor salariaţi din serviciile sociale. Doza booster va fi administrată peste cel puţin 6 luni de la a doua doză de vaccin, iar în cazul serului Johnson&Johnson – peste 2 luni. Doza booster se poate face cu acelaşi vaccin, ca  primele două doze, dar se acceptă şi schema încrucişată. De exemplu, dacă primele două doze au fost AstraZeneca, doza booster poate fi tot AstraZeneca, dar e posibiă şi administrarea serului Pfizer sau Moderna, a detaliat secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii. Potrivit Svetlanei Nicolăescu, aplicarea celei de-a treia doze nu va influenţa calitatea certificatului de vaccinare. Persoanele care au fost imunizate cu primele două doze peste hotare trebuie să încarce certificatul de vaccinare în Registrul naţional de imunizare anti-COVID-19 al Republicii Moldova. Date ale Ministerului Sănătăţii arată că în ultima săptămână au fost înregistrate 5391 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, cu peste 20% mai puţine decât în săptămâna precedentă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările