Şapte lucruri fascinante despre struţ. Ce recorduri deţine această pasăre uriaşă

Şapte lucruri fascinante despre struţ. Ce recorduri deţine această pasăre uriaşă

Oul de struţ poate atinge 1,5 kg FOTO Arhivă

Pe cât de mare, pe atât de rapidă, struţul, această pasăre inconfundabilă ca înfăţişare, este deţinătoarea mai multor recorduri.

Ştiri pe aceeaşi temă

O pasăre nezburătoare, rapidă şi fascinantă, struţul ascunde o serie de lucruri interesante, scrie ba-bamail.com:

1. Struţul este cea mai mare pasăre din lume, masculul putând atinge până la 2,7 metri înălţime şi o greutate de circa 150 kg. Ochiul acestei înaripate gigant are 5 cm în diametru, mai mare decât al oricărui animal.

2. Este singura pasăre din lume care are două degete la fiecare picior, toate celelalte având trei sau chiar patru.

3. Un oul de struţ, cel mai mare ou de pasăre de pe planetă, de altfel, măsoară circa 15 cm în lungime şi poate ajunge la o greutate de 1,5 kg. Cu toate acestea este cel mai mic ou în raport cu volumul păsării în sine. Cel mai mare ou din lume, omologat de Guinness Book, cântăreşte 2,589 kilograme şi a fost ouat de un struţ de la o fermă din Suedia, în 17 mai 2008.

4. Despre struţi se spune că îşi bagă capul în nisip în faţa pericolelor; această afirmaţie este, însă, doar un mit şi probabil s-a născut din obiceiul acestei păsări de a-şi verifica ouăle ascunse în gropile săpate adânc în pământ ori de la faptul că stă mai tot timpul cu capul pe jos, ciugulind, dând impresia, de la distanţă mare, că se ascunde.

5. În perioada de împerechere ori în perioadele secetoase, struţii trăiesc în grupuri nomade de 5-50 de exemplare, conduse de o pasăre pe post de lider, şi se migrează deseori alături de alte animale precum zebrele ori antilopele.

6. Deţinător al titlurilor de cea mai rapidă pasăre de uscat, respectiv de cel mai rapid animal biped, struţul poate atinge o viteză de 70 km/h.

7. Struţii sunt crescuţi în captivitate pentru piele, carne, pene şi ouă. Penele sunt folosite în scopuri decorative, dar şi pentru îndepărtarea prafului, în timp ce pielea este utilizată în fabricarea încălţămintei ori a genţilor, fiind cea mai rezistenta piele naturală comercializată. În ceea ce priveşte carnea sa, aceasta este fragedă, bogată fier, calciu şi vitamina E, săracă în grăsimi şi colesterol, cu un gust asemănător cărnii slabe de vită.

Mai puteţi citi:

Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni

10 animale cu cele mai lungi perioade de gestaţie. Cine este „campionul“ suprem

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: