Cum să prepari cea mai bună tochitură moldovenească. Ingredientul secret care face carnea mai fragedă şi mai aromată

Cum să prepari cea mai bună tochitură moldovenească. Ingredientul secret care face carnea mai fragedă şi mai aromată

Tochitura moldovenească FOTO bucătăraş.ro

Tochitura de porc este unul din felurile de mâncare pe gustul românilor şi reţetele diferă de la o zonă la alta. Tochitura moldovenească este cea mai apreciată

Ştiri pe aceeaşi temă

Reţeta tochiturii moldoveneşti este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Spre deosebire de alte zone ale ţării, unde gospodinele adugă în friptură ceapă, morcov ras, bulion de roşii sau boia de ardei, moldovencele înăbuşă carnea cu o ceaşcă de vin alb sec. Acesta este ingredientul care face carnea mai fragedă şi mai aromată. Condimentele care nu trebuie să lipsească din tochitura moldovenească sunt: cimbrul, piperul, foile de dafin şi usturoiul. Se prepară în  aproximativ o oră.

Ingrediente pentru 4-5 porţii:

* un kilogram de carne de porc (pulpă, costiţă slabă sau ceafă)
* 150 grame untură, ulei sau slănină tăiată cuburi mici
* 150-200 ml vin alb sec
* sare, piper, cimbru, foi dafin, 6-8 căţei de usturoi

Mod de preparare:

Carnea de porc se taie cuburi (3x3 cm). Tochitura cea mai bună se face din carne foarte proaspătă, un pic mai grasă (în niciun caz din muşchiuleţ sau carne macră). Într-un ceaun din tuci se pune la topit untura ori slăninuţa tăiată cubuleţe (dacă nu avem putem pune la încins câteva linguri de ulei, cât să ungă bine fundul ceaunului), apoi se adugă carnea. Se amestecă cu o lingură/spatulă din lemn până se albeşte carnea pe toate părţile, apoi se adugă câte o ceşcuţă de apă şi se lasă la fiert. Când scade mai adăugăm câte un pic de apă şi amestecăm, aşa încât carnea să fiarbă la foc scăzut. Se adaugă sare după gust, piper, foi dafin şi cimbru. După ce scade apa şi carnea capătă acea culoare maronie se înăbuşă cu vin. Spre final se adaugă usturoiul mărunţit şi se mai lasă la fiert 5-10 minute.

Tochitura moldovenească poate să conţină, după preferinţe, cârnăciori ori organe de porc (ficat şi rinichi). Acestea trebuie adăugate în ceaun după ce friptura trage primul clocot. La un kilogram de carne se adaugă cel mult 300 gr de cârnăciori şi 250 grame de organe, tăiate cubuleţe.

Când tochitura este aproape gata se pune la fiert mămăliguţa şi se prăjesc ochiurile. Când totul este gata, pe o farfurie întinsă se aşează în mijloc mămăliguţa, deasupra se pune ochiul prăjit cu brânză sărată rasă deasupra iar în jurul mămăliguţei se pune tochitura cu sos.


Citeşte şi:

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: