10 reguli sigure pentru a învăţa o limbă străină fără profesor, într-un timp record. Cât timp trebuie să repetăm zilnic pentru a învăţa cuvintele noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoaşterea unei limbi străine a devenit o necesitate pentru zilele noastre, dincolo de oportunităţile pe care le presupune vorbirea fluentă a uneia sau a mai multor limbi de circulaţie internaţională.

Pentru cei care încă nu stăpânesc o limbă străină, timpul nu este pierdut, trebuie doar să vă înarmaţi cu perseverenţă şi mult exerciţiu, iar în câteva luni aveţi toate şansele să purtaţi o discuţie în limba pe care v-aţi hotărât să o studiaţi. 

”Sunt foarte multe persoane care din varii motive au ratat startul învăţării unei limbi străine de timpuriu. În prezent, piaţa este de generoasă pe acest segment, totul este să ştim ce dorim atunci când ne apucăm să învăţăm o limbă străină. Dacă dorim să vorbim perfect o limbă străină, atunci nu este suficient stilul autodidact şi este nevoie şi de îndrumarea unui cadru didactic de specialitate. Atunci când dorim să învăţăm o limbă străină suficient de bine, încât să reuşim să purtăm o conversaţie şi să înţelegem o conversaţie, se poate face si numai prin studiu individual. Este nevoie de exerciţiu zilnic, constanţă şi multă voinţă”, afirmă profesorul Bogdan Cristea. 

”Adevărul” vă propune astăzi zece reguli practice pentru învăţarea rapidă a unei limbi străine, la recomandarea profesorului de limbă franceză Bogdan Cristea. 

1. Stabileşte-ţi un plan clar acţiune, un program de studiu zilnic, în funcţie posibilităţile tale. Dicţionarul, gramatica de bază a limbii străine şi un ghid de conversaţie sunt instrumentele obligatorii cu care trebuie să vă înarmaţi atunci când vă hotărâţi să începeţi studiul. Pentru a obţinute rezultate optime după doar câteva luni, este recomandabil cel puţin o oră de studiu intensiv în fiecare zi. 

2. Învaţă alfabetul şi regulile de pronunţie. Sunt primele lucruri pe care trebuie le memorăm. Pentru a dobândi o pronunţie cât mai corectă este recomandabil să ascultaţi materiale audio în limba respectivă, pentru a înţelege ritmul şi intonaţia. 

3. Memorează cuvinte. Se spune că repetiţia este mama învăţăturii, iar în cazul limbilor străine regula se aplică cu atât mai mult. Repetă zilnic cât mai multe cuvine, studiază cum vorbesc alte persoane în limba respectivă. Chiar dacă pronunţia nu îţi iese perfect, din prima, nu dezarma, continuă să repeţi. În primele două săptămâni este recomandat să învăţaţi cel puţin 100 de cuvinte, precum şi formule simple de salut. Ulterior, vocabularul se consolidează în fiecare zi cu noi cuvinte, pe care trebuie să le recapitulaţi constant pentru a nu le uita.

4. Vorbeşte cu cei din casă în limba străină. La început foloseşte propoziţii scurte (ex. Cât este ora? Vreau apă, te rog!, Unde este farfuria? etc), chiar numai cuvinte (atunci când încă nu ştiţi să folosiţi verbul), însă pe parcurs, odată cu îmbogăţirea vocabularului, vă puteţi exprima în propoziţii.

5. Urmăreşte filme fără subtitrare, citeşte direct în limba străină. Chiar dacă la început misiunea pare aproape imposibilă, vei desluşi acţiunea din context, iar pe parcurs, te vei obişnui cu cuvintele şi vei înţelege singur dialogul.

6. Citeşte în limba străină! La fel ca în cazul filmelor, la început va fi aproape imposibil de înţeles, însă ajutat de dicţionar, repetând cuvintele, le vei învăţa şi mai uşor.

7. Limitează-te la elementele gramaticale de bază! Dacă te-ai hotărât să înveţi o limbă străină de unul singur, nu te da peste cap ca să înveţi gramatica la modul strict. Pentru început este esenţial să stăpâneşti vocabularul şi expresiile de bază. Gramatica va deveni o preocupare într-o etapă următoare. 

8. Pronunţă cu voce tare! Atunci când nu ai cu cine purta dialog în casă, nu ezita să repeţi singur cu voce tare expresii şi propoziţiile învăţate, aşa te vei obişnui să pronunţi cât mai corect.

9. Adaptează-ţi vocabularul în funcţie de nevoile tale. Dacă la început înveţi cuvintele de bază - salutul, zilele săptămânii, cifrele etc, pe parcurs vocabularul se adaptează contextului, învăţaţi termenii specifici locului de muncă (dacă este cazul), să purtaţi o discuţie într-un magazin, farmacie etc. Vocabularul trebuie prioritizat în funcţie de nevoile fiecăruia, iar pentru a putea purta o conversaţie fluentă trebuie să învăţăm cel puţin 1.000 de cuvinte din limba străină. 

10. Învaţă prin joc! Când învăţaţi o limbă străină este esenţial să nu vă pierdeţi entuziasmul şi să nu vă limitaţi exclusiv la studiu. Puteţi învăţa consolidând cunoştinţele într-un mod distractiv. Căutaţi jocuri în limba pe care o studiaţi, ascultaţi muzică în aceeaşi limbă şi încercaţi să desluşiţi singuri mesajul. 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite