FOTO Roşeţ, cea mai înaltă cascadă din România. Misterele apei care întretaie potecile ce leagă Oltenia şi Banatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Roşeţ de lângă Băile Herculane
Cascada Roşeţ de lângă Băile Herculane

În partea centrală a Munţilor Mehedinţi, din sud-vestul României, se află cascada cunoscută sub denumirea de cascada Roşeţ, care are o cădere de peste 120 de metri, de la altitudinea de aproximativ 790 de metri până la altitudine sub 660 de metri.

Cine ajunge la  Băile Herculane nu trebuie să rateze vizitarea celor două cascade din imediata apropiere, Cascada lui Roşeţ, având o cădere în trepte de circa 120 de metri, şi Cascada Vânturătoarea,  cu una din cele mai mari căderi de apă din ţară.

Puţinele poteci care pătrund şi traversează frumoşii şi sălbaticii munţi ai Mehedinţilor se suprapun pe vechile drumuri de picior care legau Oltenia de Banat, folosite mai ales de către oieri în vremurile vechi, dar şi pe vechile poteci grănicereşti, aşa-numitele „patraule”, pe care le parcurgeau grănicerii austrieci în vremurile imperiale. Aceste vremuri şi-au pus pregnant amprenta asupra a tot ce este dincolo de Carpaţi, începând chiar cu staţiunea Băile Herculane.

Nu foarte departe de Băile Herculane se află Cascada Cociu sau Roşeţ, care se pare că este cea mai înaltă cascadă din ţară. Cu o înălţime de aproximativ 120 de metri, cascada mai este cunoscută şi sub denumirea de Cascada Roşeţ întrucât se formează pe pârâul Ogaşul lui Roşeţ.

Aceasta se află în partea centrală a Munţilor Mehedinţi şi se întinde pe toată înălţimea peretelui muntelui. Cascada are o cădere de peste 120 de metri, de la altitudinea de aproximativ 790 de metri până la altitudine de sub 660 de metri.

Cascada este permanentă pentru că ogaşul nu seacă în ciuda faptului ca e scurt şi dezvoltat pe calcare. Apa se prăvăleşte continuu, vertical, fără trepte. Spre deosebire de braţul stâng (în sensul curgerii) cel drept, care creşte mult după ploi, nu poate fi văzut în toată lungimea şi splendoarea sa deoarece cade între doi pereţi. Accesul mai sus de cascadă este închis de pereţi verticali.

Se poate ajunge la cascadă pornind din drumul naţional DN 67D, care leagă Băile Herculane de Târgu Jiu, de undeva din apropiere de Crucea Ghizelei şi Ştrandul 7 Izvoare, pe marcaj punct roşu şi traseul durează aproximativ 2 ore. Traseul este unul moderat ca dificultate, şi este destul de sălbatic. Poteca şi marcajul sunt greu vizibile pe alocuri şi nu sunt foarte mulţi turişti doritori să o viziteze.

Citeşte şi:

„Obârşia Ialomiţei“, a doua cea mai înaltă cascadă din România şi cea mai spectaculoasă din Carpaţii Meridionali

PREMIERĂ A fost lansat trailerul documentarului “TRANSYLVANIA DRAGON”. Cascada Cailor din Borşa şi Mocăniţa de pe Vaser, printre “vedete”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite