Renumit procuror DNA, reclamat pentru forţarea unui denunţ împotriva unui avocat şi a trei judecători

Renumit procuror DNA, reclamat pentru forţarea unui denunţ împotriva unui avocat şi a trei judecători

Procurorul DNA Lucian Dolcu este cercetat de Inspecţia Judiciară după o sesizare a avocatei Jenifer Dancea FOTO Adevărul

Lucian Dolcu, unul dintre procurorii DNA Timişoara cu dosare răsunătoare în panoplie, este cercetat de Inspecţia Judiciară după sesizarea unei avocate din Baroul Timiş, care a reclamat că un client al său, aflat în penitenciar într-un dosar de trafic de droguri, ar fi fost constrâns de procuror să depună un denunţ împotriva sa şi a trei judecători. Inspecţia Judiciară a confirmat pentru „Adevărul” că a început cercetările.

Lucian Dolcu, unul dintre procurorii „grei” ai DNA Timişoara, care a instrumentat dosare de răsunet, printre care ale preşedinţilor CJ Caraş – Severin (Sorin Frunzăverde) şi CJ Arad (Nicolae Ioţcu), este vizat de o anchetă a Inspecţiei Judiciare după ce Jenifer Dancea, o avocată din Baroul Timiş, a reclamat faptul că procurorul DNA l-ar fi constrâns pe un client al său să „fabrice” un denunţ, ţinta fiind avocata şi trei judecători ai Curţii de Apel Timioara.

Istoria cazului începe în momentul în care Samuel Lupău, judecat pentru trafic internaţional de droguri, într-un dosar în care a fost acuzat că a încercat să introducă în Marea Britanie 150 de kg de cocaină, a fost condamnat în primă instanţă la 11 ani şi 4 luni de închisoare. Pentru apelul din dosarul său, Lupău a angajat-o pe avocata Jennifer Dancea, care a preluat cauza pentru un onorariu de 13.000 de euro, plătiţi prin virament bancar de familia traficantului. În cadrul apelului, avocata a solicitat închiderea cazului invocând grave vicii de procedură.

Avocata susţine că în 7 februarie 2017, când procesul clientului său, încarcerat pe perioada procesului în Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara, era încă pe rolul Curţii de Apel, în fază de apel, clientul său a sunat-o din penitenciar cerându-i să se prezinte de urgenţă la el pentru că „este vorba de ceva extrem de important”.

„Fiind extrem de speriat, (n.r. clientul) mi-a povestit că în 07.02.2017, în jurul prânzului a fost scos sub escortă într-o încăpere izolată din cadrul penitenciarului unde îl aşteptau două persoane de sex masculin ce s-au prezentat ca fiind un procuror şi un poliţist din cadrul DNA, solicitându-i într-o manieră agresivă să dea declaraţii împotriva subsemnatei, apărătoare, cât şi a membrilor completului de judecată (n.r. judecătorii Codrina Iosana Martin şi Gheorghe Bugarsky), încercând să sugereze că aş fi intervenit în calitate de avocat pe lângă aceşti magistraţi pentru pronunţarea unei soluţii favorabile dânsului”, a arătat avocata Jenifer Dancea într-o sesizare transmisă Direcţiei Generale Anticorupţie a doua zi după discuţia cu clientul său.

Mărturia deţinutului

Într-o declaraţie de mână a deţinutului care a reclamat presiunile procurorului, intrată în posesia „Adevărul” prin intermediul avocatei, bărbatul arată că a fost dus în cabinetul Psihologic, acolo unde procurorul DNA şi poliţistul, fără să se legitimeze, ar fi încercat să îl constrângă să scrie denunţul împotriva avocatei şi a trei judecători. Lupău a arătat că procurorul şi poliţistul s-ar fi raportat la onorariul „extrem de mare” pe care avocata l-a încasat, planând în acest fel asupra ei suspiciuni de corupţie. Traficantul de droguri a mai arătat că ar fi fost ameninţat inclusiv cu lovituri şi „pălmi”.

„Mi-a spus (n.r. procurorul) ca să dau declaraţie împotriva avocatei Jenifer Dancea şi a completului de judecată pentru ca să mi se înjumătăţească pedeapsa, a pus presiune pe mine şi cel care se dădea procuror mi-a zis că mă ia la pălmi şi mă bate dacă nu scriu ce vor ei. M-a ameninţat că îl aduce pe fratele meu la puşcărie dacă nu scriu despre avocată şi judecătorii care urmează să se pronunţe. A mai spus că de ce i-am dat aşa mulţi bani avocatei, adică 13.000 de euro. A zis că o parte din banii ce i-am dat sunt pentru judecători. Eu le-am spus că nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nu mi-a promis nimic avocata Jenifer Dancea (...) Au mai spus că la termenul anterior de aia am primit amânare până pe 23.02.2017 deoarece completul de judecători nu era decis ce decizie să dea”, se arată în mărturia deţinutului Samuel Lupău.

Bărbatul a mai arătat că procurorul DNA s-ar fi folosit de relaţia de concubinaj pe care avocata a avut-o în trecut cu judecătorul Curţii de Apel Timişoara, Flavius Ionescu. „A mai spus că avocata Jenifer a avut o relaţie cu un judecător de la Curte şi are influenţă asupra judecătorilor. Au spus că la dosarul meu ştiu că nu sunt probe şi că lipseşte autorizarea procurorilor pentru urmărirea penală. A spus procurorul că avocata mi-a promis că primesc achitare şi ridicarea sechestrelor de pe maşină şi apartament, afirmaţii false susţinute de procurorul DNA. Avocata Jenifer nu mi-a promis aşa ceva”, a mai arătat deţinutul.

„Este inadmisibil să nu îmi pot desfăşura activiatea nestingherită”

În sesizarea transmisă la DGA la două zile după discuţia procurorului cu clientul său, avocata a arătat că este conştientă de gravitatea acuzaţiilor aduse clientului său, dar „este inadmisibil ca eu, în calitate de avocat să nu îmi pot desfăşura profesia într-o manieră nestingherită, existând întodeauna posibilitatea de înscenare a unei fapte de corupţie strict pentru faptul că mă situez printre acei avocaţi ce îşi citesc dosarele şi pot face o apărare corectă clientului”.

„Consider că nu este firesc ca de fiecare dată când închei un contract cu un client să mă gândesc că cineva cu putere decizională din cadrul unei instituţii ce ar trebui să prevină astfel de fapte şi să cerceteze persoanele ce într-adevăr le săvârşesc, îmi va înscena o infracţiune, subsemnata deranjând prin modalitatea în care profesez. (...) Faptul că unul dintre magistraţii Curţii de Apel Timişoara mi-a fost partener de viaţă nu îndreptăţeşte pe nimeni să mă acuze de astfel de astfel de acţiuni şi în nicio manieră nu le dă dreptul să preseze, să ameninţe sau să promită anumite beneficii unor anumite persoane pentru declararea unor fapte mincinoase”, mai arată avocata Jenifer Dancea.

DNA: „Procurorul a procedat legal şi temeinic”

Sesizarea avocatei a fost depusă şi la Baroul Timiş, dar şi la secretariatul Tribunalului Timiş, de unde a fost trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii, iar de aici la DNA. Potrivi unui referat întocmit de procurorul – şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, ca urmare a sesizării avocatei, acţiunea procurorului Dolcu a avut loc în urma unei informări clasificate transmise de către Administraţia Penitenciarelor la DNA Timişoara în data de 02.02.2017. Un document emis de Penitenciarul Popa Şapcă, la solicitarea avocatei Jenifer Dancea arată, însă, că „descinderea” procurorului Dolcu la penitenciar s-a făcut în baza unei adrese a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din data de 07.02.2017 (ziua audierii deţinutului), neexistând de la începutul anului 2016 până în prezent vreo informare a penitenciarului adresată DNA care să o vizeze pe avocata Jenifer Dancea.

„Din conţinutul notei, rezulta posibila implicare a numitei Dancea Jennifer, de profesie avocat, ce activează în Baroul Timiş, în unele activităţi ce ar putea să facă parte din sfera infracţiunilor din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Concret, deţinutului Lupău Samuel i s-ar fi cerut de către avocata Dancea Jenifer suma de 13.000 de euro, în scopul obţinerii unei sentinţe de rejudecare a procesului său. Cei doi ar fi convenit ca suma respectivă să fie folosită de avocată doar după ce îşi va îndeplini obiectivele propuse de comun acord”, se arată în referatul DNA intrat în posesia „Adevărul”.

Potrivit referatului DNA, informarea clasificată primită de la penitenciar mai arăta că Lupău Samuel ar fi afirmat că „avocata Dancea Jenifer a susţinut că îi va ridica şi sechestrul de pe bunuri, respectiv apartamente şi autoturisme şi că îl poate sprijini în realizarea unui denunţ care să îl ajute pentru îmbunătăţirea situaţiei sale juridice, în eventualitatea în care deţine date relevante privind derularea unor activităţi de criminalitate organizată, denunţ care să fie prezentat la DIICOT”.

În baza acestor informaţii, susţine DNA, procurorul Lucian Dolcu şi ofiţerul de poliţie judiciară comisarul-şef Dan Cojocaru s-au dus la penitenciar, unde au luat legătura cu deţinutul „care a precizat că i-a dat avocatei sale, Dancea Jenifer o sumă de bani, dar aceasta reprezintă onorariul pentru serviciile prestate ca avocat şi că nu doreşte să mai facă alte precizări legate de acest aspect”.

„Referitor la susţinerile deţinutului Lupău Samuel şi a avocatei sale Dancea Jenifer, procurorul Dolcu Lucian a arătat că nici el, nici ofiţerul de poliţie judiciară care l-a însoţit nu au încercat să intimideze deţinutul, întreaga discuţie desfăşurându-se fără ca de faţă să mai fie vreo altă persoană şi având o durată de doar câteva minute, având în vedere faptul că Lupău Samuel a negat implicarea în înţelegeri infracţionale în legătură cu desfăşurarea procesului său, astfel că orice dialog era inutil”, se mai arată în referatul structurii centrale a DNA, potrivit căreia lucrarea deschisă de Dolcu a fost clasată la două săptămâni de la discuţia cu deţinutul.

Astfel, adjunctul Laurei Codruţa Kovesi, Marius Iacob, a concluzionat că „din verificările efectuate nu au rezultat indicii cu privire la comiterea unor abateri disciplinare, procurorul învestit cu soluţionarea sesizării procedând legal şi temeinic în legătură cu întocmirea actelor în lucrarea anterior menţionată”.

Ancheta Inspecţiei Judiciare îşi urmează cursul

Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că DNA nu se putea substitui Inspecţiei Judiciare pentru a se pronunţa cu privire la comiterea unei abateri discipliare a unui procuror. Astfel, cercetarea Inspecţiei Judiciare, care a deschis o cercetare în acest caz îşi urmează cursul, joi 20 aprilie fiind programate audieri. „Vă confirmăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare există o lucrare vizând activitatea domnului procuror Lucian Dolcu de la Direcţia Naţională Anticorupţie ST. Timişoara. Lucrarea a fost repartizată Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori care urmează să efectueze verificări prealabile cu privire la aspectele semnalate pentru a stabilii dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare”, se arată într-un răspuns al Inspecţiei Judiciare, la solicitarea „Adevărul”.

Contactat de „Adevărul”, procurorul Lucian Dolcu a declarat că din punctul său de vedere „nu s-a întâmplat nimic în afara cadrului legal, nici din punct de vedere procedural, nici pe fond”. „Tot ce pot să spun e că prezenţa (n.r. la penitenciar pentru audierea deţinutului) a fost în cadrul unei verificări. Nu a fost o vizită cu caracter particular. Strict cu privire la afirmaţiile domnului Lupău, nu am ce să comentez”, a declarat procurorul Lucian Dolcu pentru „Adevărul”. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările