Premieră medicală naţională la Timişoara. Reconstrucţia sistemului venos abdominal la două paciente cu tromboză profundă

Premieră medicală naţională la Timişoara. Reconstrucţia sistemului venos abdominal la două paciente cu tromboză profundă

Medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară din Timişoara

În cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara se realizează, zilele acestea, mai multe intervenţii chirurgicale de mare complexitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara, condusă de profesorul Mihai Ionac, se efectuează mai multe intervenţii chirurgicale complexe, în premieră naţională. 
 
Este vorba despre paciente tinere care suferă de o boală frecventă cu efecte devastatoare prin invaliditatea pe care o provoacă, anume tromboză venoasă profundă ilio-femurală, adică blocarea circulaţiei de întoarcere venoasă în urma trombozei. 
 
„Dacă atunci când această boală se produce sub nivelul ligamentului inghinal trombii se dizolvă cu medicamente în proporţie de până la 90%, atunci când ei se cantonează la nivelul abdomenului inferior se dizolvă rareori şi provoacă aproape întotdeauna sindrom posttrombotic. Efectele sindromului posttrombotic includ îngroşarea permanentă a piciorului, durere la mers, aşa-numita claudicaţie venoasă, şi ulcere venoase extrem de greu de tratat”, a explicat medicul Mihai Ionac. 
 
Intervenţia de luni a fost un succes deplin, vena abdominală blocată a fost reconstruită complet de către o echipa formată din profesorul Mihai Ionac şi Adrian Tutelca, care au beneficiat de suportul şi experienţa deosebită a doctorului Mert Dumantepe de la spitalul Acibadem din Instanbul. 
 

 
Marţi, 9 iulie, urmează să fie operate alte două paciente. „Premiera constă în faptul că blocajul era vechi, iar refacerea permeabilităţii venei  - care a fost reconstruită sau <recanalizată> în proporţie de 100%, necesită tehnici speciale şi stenturi venoase special proiectate pentru acest tip de intervenţii. Acest tip de intervenţii se realizează în lume începând cu anul 2000 şi practic reprezintă o modalitate foarte nouă de tratament, care s-a dovedit extrem de eficientă pentru o boala gravă care nu avea soluţie până acum”, a mai spus Mihai Ionac. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările