Legea consumatorului vulnerabil, funcţională cu doar trei zile înainte de termenul limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea prevede acordarea unui ajutor de încălzire pentru persoanele care au venituri lunare nete pe membru de familie de până la 1.386 lei
Legea prevede acordarea unui ajutor de încălzire pentru persoanele care au venituri lunare nete pe membru de familie de până la 1.386 lei

Promulgată în 16 septembrie 2021, legea consumatorului vulnerabil nu a putut fi pusă în practică fără normele de aplicare. Aprobate în 4 octombrie, normele au fost publicate în Monitorul Oficial cu trei zile înainte de 15 octombrie, teoretic, termenul limită pentru depunerea cererii de acordare a ajutorului

Camera Deputaţilor a aprobat în 7 septembrie 2021 Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Concret, legea prevede acordarea unui ajutor de încălzire pentru persoanele care au venituri lunare nete pe membru de familie de până la 1.386 lei sau persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 2.053 lei. Cei care vor să primească, însă, ajutorul, plătit prin intermediul Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială trebuie să depună la primării un dosar din care numai cererea tip are 14 pagini. 

Cererile nu au putut fi preluate

Legea consumatorului vulnerabil prevede, la articolul 16, că pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile şi declaraţiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociaţiile de proprietari/locatari, la primăria comunei, oraşului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială se află locuinţa, de regulă, până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Chiar dacă normele de aplicare a legii au fost aprobate în 4 octombrie, Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara nu a primit până în prezent nicio cerere, justificând că normele de aplicare a legii nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Abia marţi, 12 octombrie, Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara a anunţat că din data de 18 octombrie primeşte cereri pentru acordarea ajutorului la încălzire. Potrivit legii, după depunerea documentelor, stabilirea dreptului la ajutor se face prin dispoziţie a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada sezonului rece.  Dispoziţiile de acordare a ajutorului trebuie communicate beneficiarilor până la data de 15 noiembrie, direct, prin intermediul furnizorilor sau prin asociaţiile de proprietari/locatari.

Cum se preiau cererile în Timişoara

La Timişoara, unde sunt aşteptate mii de cereri, Direcţia de Asistenţă Socială a anunţat modalitatea în care se pot depune cererile de acordare a ajutorului la încălzire. Online cererile pot fi trimise la adresa ajutoare.incalziretm@gmail.com. Pentru cei care vor să depună cererile fizic a fost deschis câte un centru de preluare a solicitărilor pentru fiecare sistem de încălzire: gaz, curent sau lemne. Pentru cei care se încălzesc în sistem centralizat, cererile - declaraţie pe propria răspundere, însoţite de documentele privind componenţa familiei, veniturile şi bunurile detinute se depun individual sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari/chiriaşi prin cele 5 puncte termice ale S.C. Colterm S.A. Primarul din comuna timişeană Traian Vuia, spre exemplu, a declarat că nu a primit încă nicio cerere, primăria făcând acum demersuri să se informeze pentru a-i putea informa mai departe pe potenţialii beneficiari. 

Ce trebuie să conţină dosarul pentru acordarea ajutorului

Cei care vor să beneficieze de ajutorul la încălzire trebuie să depună o  cerere - declaraţie pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Formularul este unul tip şi poate fi descărcat sau primit de la primărie. La dosar trebuie depuse, de asemenea, copii după actele de identitate ale membrilor de familie cu domiciliul sau reşedinţa la adresa pentru care se solicită ajutorul şi actele de proprietate sau copie după contractual de închiriere. La dosar trebuie depuse şi acte privind veniturile nete lunare realizate de familie/persoana singură în luna anterioară depunerii cererii. În calcul sunt luate şi tichetele de masă sau plata orelor suplimentare şi alocaţiile copiilor. De asemenea, dosarul trebuie să conţină factură de gaz, în cazul ajutorului de încălzire cu gaze natural sau factură de energie electrică şi dovadă de la Asociaţia de Locatari că nu au alte forme de încălzire, în cazul ajutorului de încălzire cu energie electrică.

„Declararea unui număr mai mare de membri de familie, a unor venituri mai mici decât cele reale, precum şi nedeclararea bunurilor deţinute, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite