FOTO Biserica romano-catolică din Dudeştii Noi îşi recapătă strălucirea. Muzeu în amintirea şavabilor care au întemeiat comuna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dudeştii Noi
Dudeştii Noi

Primăria din Dudeştii Noi şi Episcopia Romano-Catolică din Timişoara beneficiază de o finanţare de aproape 1,5 milion de euro, din fonduri europene, pentru reabilitarea Bisericii Catolice din localitate.

Una dintre cele mai vechi biserici şvăbeşti din Banat, Biserica Romano-Catolică Sfântul Vendelin din Dudeştii Noi intră în restaurare. 

Lăcaşul de cult, sfinţit în 1751, va fi reabilitat şi inclus în circuitul turistic în cadrul unui proiect european în valoare de aproae 1,5 milioane de euro. În cadrul proiectului urmează şi transformarea Casei Parohiale într-un muzeu al şvabilor şi amenajarea grădinii într-un parc public.

“Biserica romano-catolică din Dudeştii Noi este monument istoric de clasa A, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare. Ne bucurăm că licitaţia  descurs foarte bine şi nu am avut prelungiri inutile, urmând ca exeuţia să înceapă imediat. Dorim să renovăm şi să reabilităm biserica monument, dar şi întregul ansamblu arhitectural alcătuit din Casa Parohială şi grădina acestuia. Biserica se află în centrul comunei, iar acest centru duce lipsă de zonă verzi. Proiectul va rezolva această problemă. În casa parohială vom face un muzeu al şvabilor, unde vom expune obiecte din casele şvăbeşti, din ce a mai rămas din această cultură care a fost prezentă în secolule 19-20 în Banat”, a declarat Alin Nica, primarul din Dudeştii Noi. 

Dudeştii noi
Dudeştii noi

Program de turism ecumenic

În prezent, în comuna Dudeştii Noi mai trăiesc aproximativ 30 de persoane de orgine germană, conform recensământului din 2011. 

“Se naşte un important obiectiv turistic în comuna noastră. Una dintre ideile acestui proiect este includerea bisericii catolice într-un program de turism ecumenic pe la toate bisericile de acest profil din Banat. Aproape în fiecare localitate din judeţul Timiş există câte o biserică monument istoric cu specific svăbesc”, a mai spus Nica. 

Dudeştii Noi

Dudeştii Noi în date

Conform proiectului, lucrările la biserica din Dudeştii Noi vor dura doi ani de zile. Primarul Alin Nica speră însă ca până la sfârşitul anului 2020, totul să fie realizat.

În 1748, 60 de familii (290 de persoane), sub conducerea lui Johann Oswald, se stabilesc în localitate venind din regiunile austro-germane Mainz, Trier şi Lothringen. 

Localitatea este numită Neubeschenowa (Noua Beşeniova).

Dudeştii noi

În 1750 începe construcţia bisericii catolice din localitate, care este sfiinţită după un an. 

În 1752, soseşte un nou val de colonişti din zona Pădurea Negră (Schwarzwald).

Piatra de temelie a Casei Parohiale a fost pusă în 1824. Monumentul cu crucific din faţa bisericii datează din 1857. 
 

Până în 1968, localitatea a purtat numele de Noua Beşenova, după care capătă numele actual, Dudeştii Noi.

Dudeştii noi


 

Citiţi şi:

Discriminarea comunelor faţă de oraşe. Strigătul unui primar din mediul rural. „Există pericolul să pierdem satul românesc“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite