FOTO Aparate de ultimul răcnet pentru Spitalul Judeţean din Timişoara. RMN-ul a costat 600.000 de euro. "Este extraordinar de performant"

FOTO Aparate de ultimul răcnet pentru Spitalul Judeţean din Timişoara. RMN-ul a costat 600.000 de euro.

Aparatură de ultimul răcnet la Spitalul Judeţean din Timişoara FOTO Ş.Both

Secţia de Radiologie a Spitalului Judeţean din Timişoara a fost dotată cu aparate de înaltă precizie. Investiţia se ridică la aproape un milion de euro.

Este vorba de un computer tomograf (CT) şi de un aparat de rezonanţă magnetică (RMN) de 1,5 tesla, de ultimul răcnet, la care se mai adaugă şi o unitate de stocare a datelor PAX.  

Achiziţia face parte dintr-un proiect naţional al Ministerului Sănătăţii privind dotarea spitalelor cu aparate de imagistică. 
 
„Aparatura a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii prin licitaţie, iar în martie a intrat în spital. În paralel am mers cu renovarea spaţiilor care deservesc această aparatură. Aparatura a fost instalată, personalul a fost instruit de specialişti, iar RMN-ul funcţionează de circa zece zile.

Este extraordinar de performant, iar acurateţea diagnosticului este impecabilă. 

Între timp, computerul tomograf a obţinut avizul de funcţionare, după ce s-au făcut verificările privind radiaţiile, urmând să intre în folosinţă zilele viitoare”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
 
 
Investiţia a fost necesară având în vedere că vechiul RMN de la Spitalul Judeâţean avea deja 16 ani, în condiţiile în care asemenea echipamente sunt înlocuite o dată la cinci ani, în spitalele din occident. 

„Cu vechiul RMN, care a fost cumpărat în 2002, s-au făcut peste 50.000 de examinări. Pe lângă acest computer nou tomograf, mai avem încă două, ultimul din 2012. Suntem singurul spital regional care beneficiază de trei computere tomograf, dar având în vedere imensul teritoriu pe care-l deserveşte spitalul şi complexitatea cazurilor, este deosebit de benefică prezenţa acestui nou aparat. Este la câţiva metri de Unitatea de Primiri Urgenţe, ca accesul să fie rapid şi facil pentru pacienţii care vin din urgenţă”, a mai spus Craina. 
 

 
Vechiul RMN de la Spitalul Judeţean a fost dezafectat şi va ajunge la fier vechi. 
 
 
Noile echipamentele au costat peste 700.000 de euro, bani obţinuţi de Ministerul Sănătăţii printr-un împrumut de la Banca Mondială. RMN-ul a costat în jur de 600.000 de euro, computerul tomograf 100.000 de euro, iar sistemul Pax de procesare şi arhivare a datelor, aproximativ 30.000 de euro. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: