Expert acuzat de un milionar că a favorizat statul într-un proces de 20 de milioane de euro: „O să ne facem singuri dreptate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mari dosare de expropriere din România, cu o miză de peste 20 de milioane de euro, continuă şi după pronunţarea sentinţei finale de la Curtea Supremă. Nemulţumit de valoarea despăgubirilor primite pentru terenul de care a fost expropriat pentru construirea autostrăzii, milionarul timişorean Adrian Luca a declanşat ofensiva împotriva unuia dintre experţii din dosar.

Proprietar al unei suprafeţe de 150 de hectare de teren la intrarea în Arad dinspre Timişoara, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Banat, Adrian Luca, a rămas odată cu începerea lucrărilor de construire a autostrăzii fără 15 hectare de teren pe care trece şoseaua de mare viteză. Nemulţumit de preţul de 17,94 euro pe metru pătrat oferit de CNADNR pentru expropriere, Adrian Luca a deschis proces în instanţă, cerând pentru cei 57.261 de metri pătraţi pe care trece efectiv autostrada, suma de 5,25 milioane de euro, respectiv 91,77 euro pe metru pătrat.

În acelaşi timp, Luca a mai solicitat daune de 5,7 milioane de euro pentru 63.000 de metri pătraţi aflaţi în ”zona de interdicţie” legală de construire. Pe lângă asta, Adrian Luca a mai cerut 1,2 milioane de euro pentru trei hectare şi jumătate care au rămas neexpropriate, dar nu au căi de acces. În plus, omul de afaceri a mai cerut cinci milioane de euro – penalităţi pe care dezvoltatorul susţine că trebuie să le plătească pentru că, din cauza exproprierii, nu a putut onora o promisiune de vânzare-cumpărare. În total, Adrian Luca a solicitat Statului despăgubiri de 21,4 milioane de euro.

În dosar au fost desemnaţi trei experţi: Alexandru Şipoş – numit de reclamantul Adrian Luca, Ioan Remus Ursulescu – desemnat de CNADNR şi Marian Olariu, desemnat de instanţă. Expertul Ursulescu, desemnat de CNADNR, a stabilit o valoare de 15 euro/metru pătrat, expertul Olariu, desemnat de instanţă a stabilit o valoare de 63,87 euro/mp, iar expertul Şipoş, numit de Adrian Luca a scos un preţ de 89,2 euro/mp, foarte apropiat de solicitarea omului de afaceri.

„Cea care reflectă realitatea este cea realizată de expertul judiciar Ursulescu şi, parţial, cea realizată de expertul Olariu, urmând a înlătura în totalitate concluziile expertului judiciar Şipoş (…). Astfel, Curtea va constata că doar experţii Opriş şi Ursulescu au analizat imobilul expropriat potrivit categoriei de folosinţa actuală - arabil în extravilan - şi nu potrivit unei categorii ipotetice de intravilan construibil”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara prin care s-a decis acordarea unor despăgubiri de 17,94 de euro/mp, atât cât stabilise CNADNR în primă fază şi cu puţin mai mult decât valoarea stabilită de expertul Ursulescu.

Curtea Supremă a menţinut sentinţa Curţii de Apel Timişoara. Nemulţumit de rezultat, omul de afaceri a declanşat ofensiva împotriva expertului Ioan Remus Ursulescu, a cărei expertiză a contat decisiv în stabilirea valorii de expropriere. Astfel, Luca a sesizat Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), care şi-a declinat competenţa în favoarea Biroului Central pentru Expertize Tehnice Judiciare. „Ministerul Justiţiei coordonează, îndrumă şi controlează din punct de vedere administrativ activitatea de expertiză tehnică judiciară. Controlul nu priveşte elementele de fond ale raportului de expertiză judiciară, tehnice şi specifice specialităţii respective”, se arată într-un document al Ministerului Justiţiei, care arată că expertul răspunde în nume propriu de expertiza pe care o face, iar singurul în măsură să se pronunţe asupra fondului expertizei este completul de judecată.

Milionarul bănăţean l-a reclamat pe expertul Ursulescu şi la DNA. Expertul a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi falsuri. În reclamaţia sa, afaceristul a sesizat o serie de nereguli în realizarea expertizei arătând că „aplicarea metodei comparaţiei directe a fost făcută în mod eronat, utilizând comparabile neadecvate, raţionamente profund greşite şi în neconcordanţă cu piaţa imobiliară, precum şi corecţii procentuale alese aleatoriu fără niciun fel de justificare, calcul sau analiză”. Practic, Luca îl acuză pe expert că a încălcat normele internaţionale din domeniu.

Nici la DNA, Adrian Luca nu a primit câştig de cauză, dosarul fiind trimis direct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. „Infracţiunea de abuz în serviciu sesizată de dumneavoastră are un caracter subsidiar, fiind reţinută numai în cazul în care fapta funcţionarului public nu întruneşte elementele constitutive ale altei infracţiuni”, se arată în documentul prin care se justifică declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Timişoara au clasat dosarul declarânu-l nevinovat pe expertul Ursulescu. Acum, Luca se află în faza în care a contestat soluţia procurorilor în instanţă, aşteptând o soluţie în acest sens. Milionarul bănăţean susţine că nu îşi face speranţe în privinţa obţinerii unei majorări a exproprierilor, dar vrea să îl „aranjeze” pe expertul din cauza căruia a ratat despăgubiri de milioane de euro. 

„Expertizele acestea se fac după nişte stasuri. Standardele internaţionale au cea mai bună utilizare a terenului. Expertul trebuie să stabilească cea mai bună utilizare. Eu m-am obişnuit că am pierdut. Eu vreau să îi dovedesc că este un gunoi şi nu mă las. Nu mă mai interesează banii, dar vreau să dovedesc că acest om e un mizerabil. Eu nu mai cred în statul român şi statul de drept. Statul Român, care te expropriază te şi judecă, face şi expertizele. Revolta şi supărarea mea nu este nici că el a întocmit aceste expertize, nici că le-a depus în instanţă. Supărarea mea este că nimeni nu vrea să verifice dacă sunt corecte expertizele. Nimeni nu vrea să îl deranjeze cu ceva. O să ajungem să ne facem singuri dreptate. Eu am văzut la televizor că experţii sunt arestaţi dacă măsluiesc expertizele. Sunt cercetaţi doar dacă le fac în minus? Să îmi spună măcar: pe tine te cheamă Luca Adrian şi ţie nu îţi dăm nimic”, a declarat milionarul pentru „Adevărul”. Luca a mai spus că în situaţia lui ar fi şi alţi proprietari de terenuri care „au avut probleme cu acelaşi expert”.

Contactat pentru un punct de vedere, expertul Ioan Remus Ursulescu a declarat în opinia sa expertiza realizată este corectă, fiind validată deja de instanţă. „Eu mi-am făcut doar misiunea de expert. Numai instanţa se poate pronunţa asupra expertizei.Faptul că domnul Luca s-a  îndreptat ulterior împotriva mea, e problema lui, dar şi problema aceasta va fi lămurită tot în instanţă”, a declarat Ioan Remus Ursulescu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite