Cercetătorii chinezi sunt acuzaţi că s-au inspirat din tehnologia vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat la Timişoara

Cercetătorii chinezi sunt acuzaţi că s-au inspirat din tehnologia vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat la Timişoara

Virgil Paunescu FOTO Facebook

Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorului centrului Oncogen din Timişoara susţine că cercetătorii chinezi vor să-şi însuşescă rezultatele muncii echipei sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Virgil Păunescu, directorului centrului Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că lucrează la vaccin personalizat care să protejeze împotriva noului coronavirus.
 
Vaccinul s-ar putea dezvolta folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, susţineau specialiştii de la Timişoara.
 
Virgil Păunescu susţine că a fost contactat de cercetătorii din chinezi pentru a colabora  la punerea în practică a acestei tehnologii. La începutul lunii martie, chinezii au publicat un articol aproape care seamănă foarte mult cu cercetările de la OncoGen.
 
„Pe data de 8 Februarie am publicat (împreuna cu echipa de la OncoGen) un articol care descrie tehnologia de producerea a unui vaccin împotriva Covid-19. Tehnologie care fusese postată pe site-ul oncogen.ro cu circa 2 săptămâni înainte. 
 
Astăzi am aflat că pe data de 3 martie, nişte cercetători chinezi au publicat un articol (aproape) identic cu al nostru. Ceea ce nu v-am spus este că în data de 4 februarie am fost contactaţi de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Noi am fost de acord şi avem corespondenţă pentru a dovedi acest lucru.
 
Dar nu am fost de acord ca ei să îşi insuşească rezultatele muncii noastre şi apoi să mai şi adauge <All Rights Reserved>.
 
Aşa că în timp ce presa românească relata, uneori ironic, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre, deşi autorităţile române au văzut nenumărate referinţe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”, a scris Virgil Păunescu, pe pagina sa de Facebook.

 
Între timp, cercetătorii de la OncoGen aşteaptă să primească din Germania reactivii pentru a demara primele teste şi pentru a începe procedurile de validare a vaccinului. 
 
„Atunci vom face o verificare mai complexă a eficienţei acestor peptide pe celule umane. Între timp să ne protejam noi, individual”, susţine Virgil Păunescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: