Scara Rákóczi din Târgu-Mureş, cea mai frumoasă scară din lume, cu model digital tradiţional

Scara Rákóczi din Târgu-Mureş, cea mai frumoasă scară din
lume, cu model digital tradiţional

Scara Rakoczi din Târgu-Mureş

Cea mai frumoasă scară din lume este scara Rakoczi din Târgu Mureş. Construcţia a primit de la cititorii unei publicaţii străine 592 de puncte, iar proiectul Digital Transilvania a făcut ca România să fie singura ţară din lume cu patru reprezentaţii de arta urbană în top 20 cele mai frumoase scări din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unele dintre cele mai cunoscute trepte din judeţul Mureş fac legătura între strada Revoluţiei şi parcul Cetăţii Medievale. Scara Rákóczi este alcătuită din 70 de trepte şi a fost amenajată în anul 1902 de către meşterul constructor Sóos Pál, cunoscut pentru ridicarea unui număr foarte mare de clădiri în Târgu-Mureş, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Cei de la Digital Transilvania şi Asociaţia Green Art Tour au avut ideea vopsirii scărilor Rákóczi cu un model digital din pixeli cu motive populare ardeleneşti, în primăvara anului 2014. Potrivit lor, desenele au fost mai întâi făcute pe hârtie milimetrică, apoi treptele au fost împărţite în pixeli, sau puncte, adică fiecare treaptă înseamnă 30 de puncte. În acest fel, artiştii au ştiut câtă vopsea de o anumită culoare să folosească pentru a realiza modelul. Proiectul picturii de tip street-art a fost realizat în parteneriat cu Liceul Vocaţional de Artă din Târgu Mureş.

Botezată în memoria conducătorului Revoluţiei Maghiare din secolul al XVIII-lea

Numele scării a fost atribuit în memoria lui Francisc Rákóczi al II-lea, cel care a condus la începutul secolului al XVIII-lea Revoluţia Maghiarilor (Revolta Curuţilor) împotriva stăpânirii austriece din Transilvania. În data de 5 aprilie 1707, Rákóczi a fost instalat ca principe al Transilvaniei, slujba având loc într-o capelă construită pe locul unde astăzi se regăseşte Biserica Romano-Catolică. Revoluţia s-a încheiat patru ani mai târziu, în anul 1711, odată cu pacea semnată la Satu Mare.

Site-ul Bored Panda a realizat un top al celor mai frumoase scări din lume, în funcţie de voturile cititorilor. Din 20 scări prezentate pentru concurs, pe primul loc s-a situat Scara Rákóczi. Construcţia a primit de la cititorii unei publicaţii străine 592 de puncte, iar fotografia care i-a impresionat aşa de mult este realizată de Dragoş Gurăroşie.

Scara a fost pictată cu motive tradiţionale în luna iulie 2014, în cadrul unui proiect al asociaţiei Green Art Tour, care vrea să promoveze astfel turismul în Târgu Mureş.

În acest an, Festivalul Digital Transilvania va avea nu mai puţin de 200 de zile. În această perioadă, alte locuri din oraş vor deveni opere de artă urbană, cum ar fi trei rânduri de scări de pe Bulevardul 1 Decembrie sau pasajul de sub podul Mureş. Parcul Eroilor va fi un proiect cu totul special, pentru că treptele vor fi pictate cu simboluri specifice armatei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările