Revolta profesorului care a luat aurul cu lotul olimpic de informatică al României: „Nu ne-a aşteptat nimeni la aeroport. Am avut ghinionul să ajungem în weekend“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nodea este profesor de informatică la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu şi coordonatorul lotului de informatică juniori al României, care a reuşit o perfomanţă istorică: locul I la Olimpiada Europeană de Informatică din Slovenia.

Profesorul, care a fost în acest an team-leader-ul echipei, este dezamăgit de modul cum este tratat de Ministerul Educaţiei şi se gândeşte să se retragă de la lotul naţional.

Eugen Nodea nu primeşte niciun leu în plus la salariu pentru activitatea pe care o desfăşoară sau pentru rezultatele de excepţie obţinute. A fost premiat, în schimb, de diferite companii şi organizaţii. 

„Noi nu suntem plătiţi, cu toate că multor persoane nu le vine să creadă. Suntem scoşi din câmpul muncii, cum se spune. Adică sunt învoit de la şcoală în toată perioada cât sunt la lotul olimpic şi merg la concursuri, dar sunt plătit de şcoală. Am acelaşi salariu ca şi ceilalţi profesori, nimic mai mult. Recunosc că au fost ani în care am fost premiaţi de alte comunităţi a oamenilor de ştiinţă, dar nu de către Ministerul Educaţiei. Au mai fost ani în care am fost premiaţi de diferite companii. Premiul pe care l-am primit acum de la o firmă este de 150 de euro. Statul român se simte mândru că mă trimite acolo. (...) Ministerul nostru s-a învăţat să i se aducă mereu rezultate. A uitat că pentru rezultatele acestea stă în spate munca elevilor pe care-i premiază o dată pe an cum o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de euro. Mă bate gândul să renunţ să mai particip la lotul de informatică. Înainte mai aveam mici premii. Îmi aduc aminte că în urmă cu 4-5 ani am fost într-o excursie în Turcia. Poate nu se realizează la nivel înalt că România, în domeniul IT, este unde în primele cinci la nivel mondial. În câte domenii mai suntem atât de sus“, a spus profesorul Eugen Nodea.

În schimb, profesorii de la clasă ai elevilor sunt premiaţi. „E o contradicţie în lege. Este plătit profesorul de la clasă. Noi, care ne ocupăm de pregătirea lotului, nu suntem prinşi în plată“, ne spune profesorul.

„Este ca un fel de drog pentru mine“

Profesorul de informatică din Târgu Jiu ne spune că munceşte din pasiune pentru pregătirea elevilor şi că se simte ca într-o familie atunci când vine la lotul olimpic de informatică: „De ce mai fac asta? Din pasiune, în măsura în care oamenii mai cred acest lucru. Simţi nevoia în anumite comunităţi să comunici, iar eu acolo comunic cel mai bine. Mi-am găsit oamenii cu care comunic cel mai bine. Acolo sunt în largul meu. Este ca un fel de drog pentru mine. Spuneam că dacă nu aş avea cu ce să merg la lot, m-aş duce pe jos, pentru că relaţiile sunt extrem de apropiate ca într-o familie. Copiii se pregătesc atât cu noi , dar şi cu un grup. În general îşi aleg foşti olimpici internaţionali studenţi“. 

    

Imagine indisponibilă

Mai mult decât atât, la întoarcerea în ţară a lotului olimpic, niciun reprezentant al statului nu i-a aşteptat pe elevi pentru a-i felicita. „Nu ne-a aşteptat nimeni la aeroport. Am avut, probabil, ghinionul să ajungem în weekend şi nu se lucrează. Eu mi-am anunţat inspectorul când ajungem acasă“, a spus team-leader-ul lotului României.

Rezultat rar obţinut de un olimpic român

La concursul desfăşurat în Slovenia, lotul României s-a clasat pe primul loc, iar pe locul secund s-a clasat Rusia, după care medalia de bronz a fost obţinută de Ucraina. Un component din echipa României a obţinut un rezultat rar întâlnit: punctajul maxim. Este vorba de Alexandru Luchianov, din clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. „Acesta copil este o mină de aur. Este un copil extrem de muncitor, de participativ la tot ceea ce facem, dispus să înveţe tot cer este nou, are o calitate umană deosebită“, a precizat Eugen Nodea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite