Crucea de la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, care a dispărut după instalarea regimului comunist, va fi refăcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea de lângă mausoleu care a dispărut
Crucea de lângă mausoleu care a dispărut

Autorităţile oraşului Târgu Jiu încearcă să refacă o cruce care a fost amplasată lângă Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, locul de veci al eroinei de la Jiu, una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria României.

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, face un apel în vederea obţinerii unei fotografii cu crucea din metal care se afla lângă monumentul istoric, dar care a dispărut imediat după venirea la putere a regimului comunist: „Dacă cineva deţine o fotografie de epocă sau o vedere cu acest detaliu să o pună la dispoziţia comisiei care avizează turnarea acestei cruci. Detaliile din fotografia prezentată sunt suficiente, dar comisia doreşte şi alte fotografii, dacă există“.

Singura imaghine pe care autorităţile o deţin este luată din filmarea realizată la inaugurarea mausoleului. „Crucea este la comisia de avizare de la Ministerul Culturii. Se lucrează cu specialişti şi istorici de artă. Va fi o şedinţă la Consiliul Naţional al Cinematografiei, pentru a permite intrarea îăn arhive şi scanarea unor secvenţe după pelicula de la inaugurarea mausoleului. Crucea va fi turnată din bronz. O să încercăm să facem şi un istoric al vechii cruci care a dispărut“,

a mai precizat Adrian Tudor.

Mausoleul este restaurat

mausoleu

În prezent se lucrează la restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu. „Prima intervenţie care s-a făcut a fost pentru centura care să lege mausoleul de jur împrejur. S-a făcut o fundaţie la un metru adâncime foarte bune armată şi cu o izolaţie între monument şi fundaţia respectivă. S-a construit un dren pentru ca monumentul să fie ferit de umiditate. La măsurătorile efectuate, umiditatea era de 70%. S-au desfăcut toate plăcile, treptele din jurul monumentului, care au fost curăţate şi finisate. Urmează în perioada următoare intervenţia artistică. Acoperişul, placa de deasupra monumentului, era făcută din bucăţi şi permitea apei să se infiltreze în mausoleu. Acum se va înlocui cu două plăci mari, lipite foarte bine şi cu o hidroizolaţie, astfel încât apa nu va mai intra în interiorul mausoleului“, a spus Adrian Tudor.

Mausolelul a fost realizat de sculptoriţa Miliţa Pătraşcu, ucenica lui Brâncuşi, în anul 1935, la inaugurarea lui fiind prezent chiar regele Carol al II-lea. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite