Atacul aerian din Primul Război Mondial care a vizat un spital unde erau soldaţi români răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul aerian asupra judeţului Gorj a vizat obiective civile
Atacul aerian asupra judeţului Gorj a vizat obiective civile

Teritoriul de astăzi al judeţului Gorj a fost câmpul de luptă din Primul Război Mondial între trupele Armatei Române şi cele inamice. Mai mult decât atât, au fost atacuri aeriene asupra unor obiective civile din oraşul Târgu Jiu.

Atacul aerian  a avut loc în toamna anului 1916 cu aeroplane. Doi gorjeni au fost ucişi în urma primelor atacuri. 

„Cei mai mulţi dintre noi ştim că în toamna anului 1916 pe teritoriul actual al judeţului Gorj au avut loc mai multe confruntări între Armata Română şi armatele inamice. Invadatorii nu s-au dat în lături de la nimic. În premieră, au folosit şi aeroplane pentru a bombarda diverse obiective din arealul fostului judeţ al Jiului de Sus. În ziua de 22 octombrie 1916, aeroplanele inamice şi-au făcut apariţia deasupra judeţului Gorj. Cu acest prilej, doi gorjeni care reparau o maşină în curtea Regimentului 18 Gorj au fost ucişi. Este vorba despre Gheorghe M. Smeu şi Savu Călina, ambii din comuna Topeşti. O altă bombă aruncată dintr-un alt aeroplan l-a ucis pe Petre Misăilă, din comuna Scrada, care păştea boii pe un câmp din apropiere localităţii natale“, arată istoricul Gabriel Sarcină.

Ce obiective civile au fost atacate de inamici din cer

Atacul s-a reluat după câteva zile, fiind atacate Spitalul Judeţean, gara şi cazărmi: „Câteva zile mai târziu, între 26-27 octombrie 1916, aeroplanele inamice s-au năpustit din nou asupra urbei de pe Jiu. Acum bombele au vizat Spitalul Judeţean, cazărmile militare, gara, podul de peste Jiu şi cimitirul oraşului. Cu acest prilej au fost afectate capela cimitirului şi mai multe morminte. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele au fost numeroase“, menţionează Gabriel Sarcină.

Paturile răniţilor au fost atinse de gloanţe

Spitalul Judeţean a fost atacat, cu toate că arbora steagul Crucii Roşii. Gloanţele au atins chiar şi paturile răniţilor. „Documentele din acele vremuri ne arată că la Spitalul Judeţean flutura «steagul Crucii Roşii». Cu toate acestea, atacatorii nu au ezitat să bombardeze şi să încalce astfel convenţiile internaţionale în vigoare. Se mai spune că gloanţele trase de mitralierele aeroplanelor duşmane au penetrat acoperişul spitalului atingând paturile răniţilor”, prezintă istoricul gorjean.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite