Agricultorii, disperaţi pentru deschiderea pieţelor: „Lăsaţi-ne să trăim!“

Agricultorii, disperaţi pentru deschiderea pieţelor: „Lăsaţi-ne să trăim!“

FOTO: Piaţa 1 Mai înainte şi după închidere

Ca în primăvară, când pe teritoriul României a fost instituită carantina, producătorii locali de legume îşi strigă, din nou, disperarea după ce autorităţile au decis închiderea pieţelor, în favoarea supermarketurilor şi mall-urilor.

Ţăranii se simt îndepărtaţi de clienţi, mai ales că marile magazine vor funcţiona aproape normal. 

Agricultorii din Băleni, principalul bazin legumicol din zonă, sunt cei mai afectaţi de această decizie. Au rămas aproape singurii producători care merg şi îşi vând marfa în pieţe, pentru că în magazinele mari nu le este primită. 
 
Este şi cazul mamei Lenuţa din Băleni, care şi-a scris amărăciunea pe pagina sa de socializare.  
 
„Pornind de la această frază - Fiţi supuşi legilor voastre, vă spun că legea este lege, o respectăm dar o simplă farfurie cu mâncare, trebuie consumată de trei ori pe zi. Aşa cum am plâns în martie, lăsaţi-ne să muncim, şi a fost bine pentru toată lumea, acum vă rugăm din tot sufletul, lăsaţi-ne să trăim. Nu ne chinuiţi, nu putem să oprim acest lanţ de producţie şi comercializare a produselor alimentare”, a scris mama Lenuţa pe Facebook.
 
Pentru a veni în sprijinul producătorilor locali, Primăria Târgovişte a decis relocarea activităţii Pieţei 1 Mai în afara halei, astfel încât aceasta să poată funcţiona şi după data de 9 noiembrie, când intră în vigoare decizia guvernamentală de suspendare a activităţii pieţelor agroalimentare organizate în spaţii închise.
 
„Boxele de lactate vor avea desfacere direct către exterior, realizându-se activităţile de adaptare a acestora, astfel încât cumpărătorii să nu mai fie nevoiţi să pătrundă în interiorul halei, precum şi de reparare a aleii de acces. În acelaşi timp, în funcţie de solicitări, vom pune la dispoziţia producătorilor spaţii de comercializare şi în celelalte pieţe deschise din municipiul Târgovişte, unde există locuri vacante suficiente. Îi asigur pe toţi târgoviştenii că vom depune toate eforturile pentru a face faţă situaţiei, astfel încât să protejam interesele producătorilor locali, oricum afectate deja de pandemie şi de primele semne de criză economică, dar şi nevoia târgoviştenilor de a avea acces la produse proaspete, cu respectarea însă întocmai a măsurilor impuse”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.
 
Sursa Facebook 
 
Şi deputatul USR de Dâmboviţa, Dumitru Lupescu, a cerut redeschiderea pieţelor. 
 
“Am fost prezent în Piaţa 1 Mai din Târgovişte. Oamenii erau agitaţi că se va închide hala de luni şi nu vor mai avea unde-şi vinde marfa. Împărtăşesc îngrijorarea lor şi sunt mirat că Prefectura nu a avut niciun reprezentant la faţa locului, să caute soluţii şi să asigure producătorii ca nu-şi vor arunca la gunoi munca de peste an. Lăsaţi pieţele deschise, cu respectarea regulilor sanitare şi de distanţare fizică!” este apelul lansat de deputat”, a scris, pe pagina sa de Facebook, parlamentarul. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările