Acasă la celebra varză de Lunguleţu.„Mult amar şi lacrimi în suflet” chiar şi într-un an bogat VIDEO

Acasă la celebra varză de Lunguleţu.„Mult amar şi lacrimi în suflet” chiar şi într-un an bogat VIDEO

A fost recoltă bogată, anul acesta, şi în legumicultură. Pe lângă pomicultorii din Voineşti, care se laudă cu producţii record, producătorii de legume din Lunguleţu spun că au producţii bune şi la gogoşari, varză albă/roşie şi ardei capia.

Recolta însă a fost una muncită cu mare trudă pe sutele de hectare din Lunguleţu. 
 
„Ţăranii din Lunguleţu au mult amar şi lacrimi în suflet. Omul de la oraş socoteşte doar plantatul unei legume neconştientizând că la câteva hectare adaugi, la o cultură într-o vară secetoasă, în jur de 1.000 kg de benzina, fără să mai socotim celelalte lucruri, cum ar fi apa, muncitorii şi alte lichidităţi. Localnicii muncesc din zori şi până în seară la recoltarea legumelor”, spune Vasile Popa, legumicultor.
 
Într-un an cu recoltă bună preţul este destul de mic. Un kilogarm de varză se vinde cu cel mult 1,6 lei, iar la cantităţi mai mari preţul se negociază la faţa locului.
 
Ţăranii pot fi uşor reperaţi în târgul din Lunguleţu, deschis 7 zile din 7, acolo unde poate fi găsită aproape toată gama de legume, în cantităţi mari.
 
În Lunguleţu există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză. Deşi este o producţie enormă, aproximat 10% din producţia ţării, ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel ami mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi o vând în piaţă la preţ mult mai mare. 
 
    

Cu cât se plăteşte ziua de muncă

O zi de muncă îi costă pe producători 150 de lei de om. Tradus în marfă asta înseamnă 500 de kg de varză. 
 
Comuna Lunguleţu este cunoscută în toată ţara pentru culturile de cartofi şi varză, fiind unul dintre cele mai mari bazine legumicole.
 
În anii în care puterea de cumpărare a fost mai mare, iar varza a avut căutare, producţia bună nu le-a creat probleme agricultorilor. Nu de puţine ori, tone de varză au fost lăsate să putrezeacă pe câmpuri.
 
VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările