DNA Suceava a început urmărirea penală în cazul transferurilor ilegale aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava

DNA Suceava a început urmărirea penală în cazul
transferurilor ilegale aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava

DNA Suceava a început urmărirea penală în cazul transferurilor ilegale de la IŞJ Suceava

DNA Suceava a început urmărirea penală „in rem” în cazul celor 332 de transferuri de elevi de clasa a IX-a aprobate ilegal de Inspectoratul Şcolar Suceava. Cercetările sunt făcute în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Direcţia Naţională Anticoruţie – Serviciul Teritorial Suceava a fost anunţată, în data de 26 august 2015, de către Corpul de Control al Ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice cu privire la posibile fapte de natură penală comise de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, constând în aprobarea în decursul anului 2015, a transferului unui număr de 332 de elevi, după repartizarea computerizată, fără respectarea criteriului de medie şi a altor criterii de departajare prevăzute de legislaţia în vigoare.

„În cauză se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, a precizat procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai.

Dacă deocamdată urmărirea penală a fost începută „in rem”, este de aşteptat ca principala persoană vizată de anchetă, fostul inspector general adjunct al IŞJ Suceava, Cristina Teodorovici, să fie pusă sub acuzare.

Ancheta demarată de procurorii anticorupţie suceveni a început după ce în spaţiul public au apărut informaţii cum că în judeţul Suceava ar fi fost aprobate mai multe transferuri de la o unitate liceală la alta sau de la un profil la altul, într-o manieră nu tocmai conformă cu legislaţia în vigoare.

Ministrul secretar de stat, Vasile Şalaru a declarat că unele cereri au fost aprobate în afara cadrului legal şi din acest motiv, doi reprezentanţi ai corpului de control din cadrul ministerului educaţiei şi cercetării stiinţifice au fost la Suceava pentru a face verificări.

“Peste 400 de cereri de transfer au fost rezolvate favorabil, este un număr imens. Eu nu am cunoştinţă că în alt inspectorat din ţară, vreodată, să se fi aprobat atâtea cereri, iar, din ceea ce ni s-a trimis nouă la Bucureşti, am observat că unele dintre aprobări sunt date în afara legii”, a declarat Vasile Şalaru, ministrul secretar de stat. Acesta a mai precizat că există condiţii legale pentru efectuarea transferurilor la clasa a IX-a, însă cele înregistrate la IŞJ Suceava sunt în afara legii.

“Fără respectarea criteriului de medie, doar în condiţiile gemenilor, dacă unul din doi fraţi gemeni sau chiar tripleţi a luat admiterea la un anumit liceu, să spunem <<Ştefan cel Mare>> din Suceava, iar cel de-al doilea sau al treilea frate, nu contează câţi sunt, au medii mai mici decât ultima medie de intrare la acel liceu, ei pot intra în liceu, în aşa fel încât să poată studia alături de fratele lor, în rest, toate condiţiile, medicale sau de altă natură presupun îndeplinirea criteriului de medie, adică media obţinută la evaluarea naţională şi media din clasele V-VIII, să dea o medie de intrare în liceu mai mare decât media ultimului intrat la liceul respectiv, ceea ce nu e cazul la multe situaţii din Suceava”, a explicat Vasile Şalaru.

Ministrul secretar de stat a mai spus că elevii transferaţi în condiţii neconforme cu legea riscă să li se anuleze transferul, astfel încât să fie nevoiţi să studieze în unităţile de învăţământ stabilite în urma repartizării computerizate.

„Nu validăm aceste cereri pentru că este incorect faţă de elevii care au luat medii mai mari şi nu au reuşit să intre în liceul pe care şi l-au dorit şi şi-l doresc şi acum, iar alţii cu medii mai mici, pe baza unor aprobări la limita legii sau chiar ilegale să fie favorizaţi”, a mai spus Şalaru.

În urmă cu o lună a fost făcut public faptul că după repartizarea computerizată a elevilor de clasa a IX-a, 523 de elevi au cerut să fie transferaţi de la o unitate liceală la alta sau de la un profil la altul. Dintre aceste cereri înregistrate la IŞJ Suceava, 400 au fost aprobate, astfel cei 400 de elevi au posibilitatea să studieze într-un liceu de prestigiu, chiar dacă nu au medii mari de admitere. După ce perioada de depunere a cererilor de transfer s-a finalizat, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava susţin că această greşeală a fost făcută de părinţii elevilor care, în momentul completării fişelor de înscriere au transcris greşit codurile liceelor dorite.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările