Sume uriaşe achitate în urma pestei porcine africane. Cinci ferme comerciale din Olt sunt în continuare închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de porci au fost sacrificaţi în fermele comerciale din Olt din cauza pestei porcine africane FOTO: arhiva
Zeci de mii de porci au fost sacrificaţi în fermele comerciale din Olt din cauza pestei porcine africane FOTO: arhiva

DSVSA Olt a făcut publică suma achitată drept despăgubire în urma sacrificării a zeci de mii de porci din focarele de pestă porcină africană. În judeţ sunt încă active 12 focare.

Pesta porcină africană a impus sacrificarea efectivelor a cinci ferme comerciale din judeţul Olt, plus în alte aproape 30 de gospodării ale populaţiei. Focarele au început să apară în a doua jumătate a anului trecut, după luni de zile de aparentă linişte. 

Deşi în localităţi s-au semnalat constant cazuri de mortalitate la porci, pesta porcină africană a fost investigată şi recunoscută oficial de către autorităţile sanitare-veterinare din judeţ în luna iulie 2021, când focarele au început să se înmulţească rapid. 

Pesta a produs pagube şi în gospodăriile populaţiei, dar şi în fermele comerciale, care încă nu şi-au putut relua activitatea. Pe de altă parte, oamenii au aşteptat cu lunile să fie despăgubiţi pentru animalele răpuse de boală sau omorâte ca măsuri în focar. 

Au primit bani, conform legii, doar gospodarii care au avut animalele crotaliate, respectiv înregistrate în baza naţională de date, plăţile fiind efectuate peste termenul reglementat de 30 de zile.

Reprezentanţii DSVSA Olt au transmis că până la această dată s-au făcut plăţi pentru peste 63.000 porci sacrificaţi, suma totală depăşind 31 milioane lei.

„La sfârşitul anului trecut au fost efectuate plăţile aferente despăgubirii porcilor ucişi în gospodăriile populaţiei, respectiv pentru cele douăzeci şi nouă de gospodării în care au fost eliminaţi un număr de 447 porci, suma achitată fiind în valoare de 258.813 lei .

De asemenea, a fost achitată suma de 30.780.367 lei, pentru cele 62.999 capete de porci eliminaţi ca urmare a confirmării focarelor de pestă porcină africană la patru exploataţii comerciale de suine“, au transmis reprezentanţii DSVSA Olt.

12 focare sunt încă active

La această dată sunt active în judeţul Olt 12 focare de pestă porcină africană, şase fiind în gospodăriile populaţiei şi cinci în ferme comerciale, astfel:

- un număr de şapte focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei din localităţile:  Bălţaţi (Scorniceşti) – 1 focar, Mogoşeşti (Scorniceşti) – 2 focare, Constantineşti – 1 focar, Tufeni – 1 focar, Ipoteşti – 1 focar şi Optaşi Măgura – 1 focar .

- cele cinci focare de pestă porcină africană confirmate la porcii domestici din exploataţiile comerciale de porci din localităţile Constantineşti, Ipoteşti, Negreni şi Tufeni.

Târgurile rămân închise. Ce alte măsuri se recomandă

Pe teritoriul judeţului Olt nu se mai permite accesul cu animale vii în niciun târg. Crescătorii de animale, rămaşi în număr de la an la an mai mic, sunt îndrumaţi de către DSVSA să respecte şi în gospodării o serie de reguli şi măsuri pentru a preveni şi limita boala care face ravagii şi pentru care la acest moment nu există vaccin. Iată care sunt acestea: 

asigurarea şi utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecţie (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundenţă săpun şi apă caldă;

este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele şi încălţămintea de stradă;

este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;

este strict interzisă vizitarea exploataţiei şi în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care deţin porci în exploataţiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

periodic se va efectua dezinfecţia aleilor şi a adăposturilor;

se vor asigura condiţii corespunzătoare de adăpostire şi hrănire a animalelor;

porcinele vor fi ţinute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

anunţarea de urgenţă a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum şi a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare şi mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic şi prevenire.

în cazul persoanelor care exploatează suprafeţe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecţia mijloacelor agricole la ieşirea din tarlale;

este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;

toţi proprietarii au obligaţia respectării legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte identificarea animalelor şi circulaţia acestora, în caz contrar putând fi sancţionaţi conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţei bolii.

În cazul în care boala deja a pătruns în gospodărie, proprietarii de aniamle au obligaţia să anunţe autorităţile, care vor impune sacrificarea şi neutralizarea animalelor bolnave, urmând să fie despăgubiţi în condiţiile legii.

Vă recomandăm şi: 

Control în judeţul în care pesta a decimat efectivele de porci din cinci ferme comerciale. Ce caută auditorii

Pestă cu repetiţie la un colos zootehnic: 30.000 porci vor fi ucişi. Focarul, la trei săptămâni de la prima suspiciune

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite