Pestă cu repetiţie la un colos zootehnic: 30.000 porci vor fi ucişi. Focarul, la trei săptămâni de la prima suspiciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ferma din Ipoteşti vor fi ucişi din cauza pestei porcine africane aproape 30.000 porci FOTO: Facebook/Agrikilti
În ferma din Ipoteşti vor fi ucişi din cauza pestei porcine africane aproape 30.000 porci FOTO: Facebook/Agrikilti

O mare fermă comercială de creştere a suinelor din Olt va ucide aproximativ 30.000 porci în urma confirmării pestei porcine africane. Două buletine pozitive au apărut la sfârşitul lunii iulie, însă au fost infirmate de laboratorul superior. Cu doi ani în urmă, pesta a lovit la aceeaşi fermă.

La ferma Agrikilti din Ipoteşti, judeţul Olt, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană. Vineri, 20 august 2021, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB), decizându-se printre alte măsuri de luptă în focar uciderea întregului efectiv de porci, ceea ce înseamnă aproape 30.000 capete.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 19.08.2021 de IDSA Bucureşti .

În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale“, a transmis Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. 

Două localităţi intră în zona de protecţie, pe o rază de 3 km, în urma declarării focarului. Este vorba de localitatea Ipoteşti, în care se află ferma, şi de localitatea vecină Coteana. În aceeaşi zonă de protecţie mai sunt cuprinse fondurile de vânătoare 33 Coteana şi 35 Becica. O altă lungă listă cuprinde localităţile din zona de supraveghere (o rază de 10 km), zonă în care sunt interzise intrările şi ieşirile cu animale vii. 

Efectivul femei, decimat de pestă şi toamna anului 2019

Ferma Agrikilti a mai trecut prin pesta porcină africană şi în anul 2019, la doar câteva luni de la deschiderea exploataţiei comerciale. Atunci s-a întâmplat un fapt relativ curios, ferma începând să funcţioneze la scurt timp de la declararea drept închise a unor focare de pestă porcină africană în gospodării ale populaţiei, chiar în Ipoteşti. Ferma a fost populată în august, iar la sfârşitul lunii octombrie era confirmat focarul de pestă porcină africană care a dus la neutralizarea a peste 3.700 capete. Repopularea s-a făcut la începutul anului 2020. 

Cât priveşte focarul actual, cu trei săptămâni în urmă în fermă a apărut suspiciunea de pestă porcină africană, două buletine de analiză eliberate de laboratorul DSVSA Dolj, unde se lucrează probele recoltate din Olt (laboratorul DSVSA Olt lucrează de anul trecut probele pentru SARS-CoV-2), fiind pozitive. Suspiciunea ar fi fost infirmată în schimb de laboratorul din Bucureşti. A urmat o perioadă de supraveghere, perioadă în care DSVSA Olt  nu a mai comunicat nimic pe tema suspiciunii de pestă porcină de la Agrikilti, nici măcar faptul că suspiciunea a fost infirmată de laboratorul superior din Bucureşti.

Între timp, în judeţ au apărut rând pe rând focare în mai multe localităţi, la această dată, conform informaţiilor comunicate de către DSVSA Olt, fiind active şase focare la porcii domestici din gospodăriile populaţiei, după cum urmează: Topana - 1 focar, Leleasca - 1 focar, Cungrea - 2 focare, Verguleasa – 2 focare şi un focar într-o exploataţie comercială de porci din localitatea Constantineşti, oraş Scorniceşti.

Vă recomandăm şi:

O fermă de porci deschisă de trei luni, decimată de pesta porcină africană. Cu o săptămână în urmă DSVSA anunţa stingerea focarelor din localitate

O nouă suspiciune de pestă porcină africană la o fermă comercială din Ipoteşti. În 2019 pesta a lovit tot aici

Caz ciudat în Olt. Sătenilor le mor porcii, veterinarii n-au răspunsuri. Primar: „Le-au murit şi gata“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite