Muzeul popular de la Crâmpoia, pregătit de bunici pentru nepoţii plecaţi departe. Oamenii şi-au deschis inimile şi cuferele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunicii sunt foarte încântaţi că obiectele lor vor fi expuse într-un muzeu accesibil tuturor Sursa Facebook Primăria Crampoia
Bunicii sunt foarte încântaţi că obiectele lor vor fi expuse într-un muzeu accesibil tuturor Sursa Facebook Primăria Crampoia

Doi tineri au pornit, de câteva săptămâni, pe la porţile bunicilor din comună, având în plan ca până în vară să strângă obiecte vechi cât să deschidă un muzeu în sat. Poveştile bătrânilor au depăşit până acum valoarea bunurilor donate.

Comuna Crâmpoia din judeţul Olt, aflată la 40 kilometri de Slatina, împlineşte în curând 500 ani de la prima atestare documentară, astfel că doi tineri, Camelia Marcu, inspector în cadrul primăriei, şi Marian Călin, administrator public, au pornit de la începutul anului prin sat să le vorbească oamenilor despre ideea lor de a strânge laolaltă cele mai vechi şi de preţ lucruri pe care oamenii încă le mai au prin case, prin poduri, prin lada de zestre. 

GALERIE FOTO DIN CRÂMPOIA

Ei vor ca în iulie, la marea sărbătoare, să fie gata de vizitat micul muzeu al satului, care va fi amenajat în căminul cultural. Primele zeci de obiecte s-au adunat deja, însă de la o zi al alta alţi şi alţi fii ai satului sună, se interesează de proiect şi întreabă cum pot să ajute.

„Ni le-au oferit cu drag“

Cei doi tineri au avut iniţial temeri. Li s-au spulberat din momentul în care s-au aşezat la primele porţi, le-au ascultat bunicilor poveştile, le-au mai ostoit dorul de nepoţii plecaţi din sat, iar unii chiar plecaţi din ţară. Mai mult, şi-au luat şi notiţe, pentru că vor ca povestea fiecărui obiect, pe cât posibil, să fie redată, alături de fotografia celui care a făcut donaţia, într-o revistă care va fi editată cu această ocazie.

Costumul donat de un bătrân al satului, printre cele mai valoaroase obiecte de până acum Sursa Facebook/Primaria Crâmpoia

obiecte donate crampoia - foto facebook - primaria crampoia

„E un entuziasm total şi în acelaşi timp e o satisfacţie sufletească pe care eu una nu o pot descrie. Oamenii sunt foarte dornici să ni le ofere, chiar dacă au amintiri legate de obiectele respective. Ni le-au oferit cu drag. Am reuşit să strângem covoare, macate, preşuri, prosoape, elementele unui război de ţesut pe care îl vom reconstitui, foarte multe lucruri, exact ceea ce alcătuia cu succes înainte o gospodărie foarte curată şi foarte bine întreţinută. Au fost foarte încântaţi, mergem pe teren, chiar dacă vremea a fost destul de capricioasă, chiar dacă avem ambele proiecte, ne străduim să ajungem la toată lumea“, a declarat Camelia Marcu.

De la o zi la alta, celor doi tineri le-a crescut entuziasmul. Ţin legătura şi cu fostul director al şcolii, care a avut de asemenea visul de a înfiinţa un muzeu, însă nu şi susţinerea necesară.

Sursa Facebook Primăria Crâmpoia 

obiecte donate crampoia - foto facebook - primaria crampoia

Pentru că ştiu exact la ce visează tinerii din generaţia din care şi ei fac parte, şi simt că interesul pentru „poveştile“ bunicilor nu e tocmai ce ar trebui să fie, visează să oprească, într-un colţ al satului, timpul în loc pentru atunci când dorul de odinioară va veni. „Ţinem legătura şi cu fostul director al şcolii, vrem să prezentăm şi monografia satului şi chiar vrem să le arătăm copiilor cum trăiau bunicii şi străbunicii noştri“, a mai spus Camelia Marcu.

O icoană pe lemn, cel mai de preţ obiect donat până acum

Au ajuns undeva la 60 de obiecte donate, a apreciat Marian Călin. Le prezintă de fiecare dată sătenilor cele două opţiuni: pot dona obiectele sau le pot împrumuta pentru a fi expuse în această vară, după care le vor fi returnate. Până acum, însă, oamenii s-au arătat atât de încântaţi de destinaţia obiectelor lor încât le-au donat cu tot sufletul. Cel mai de preţ obiect colectat este o icoană care are o vechime de aproximativ 200 de ani, după cum le-a spus proprietarul.

Sursa Facebook Primăria Crâmpoia 

obiecte donate crampoia - foto facebook - primaria crampoia

„Nu ştiu să descriu în cuvinte, te umpli de o energie... Eu nu ştiu dacă nu cumva aş fi păstrat icoana respectivă, dar oamenii chiar vor să transmită mai departe, să lase această moştenire viitoarelor generaţii. Toate persoanele de până acum ni le-au donat, cu totul. Noi vrem să facem ceva foarte fumos, o să facem şi o revistă“, a mai precizat Camelia. Preţiosul obiect, care a fost predat tinerilor după ce membrii familiei donatoare s-au consultat, este păstrat sub cheie până când va fi expus.

„Până nu stăm puţin de vorbă, până nu ne povestesc despre copiii plecaţi afară...“

Cei doi tineri sunt deosebit de bucuroşi de cum merge până la acest moment proiectul lor. Strâng în continuare obiecte, în paralel cu un alt proiect, de colectare de bunuri pentru cei mai nevoiaşi cetăţeni ai comunei, însă cel mai mult sunt impresionaţi de bucuria pe care le-o fac bătrânilor atunci când le ascultă poveştile. 

Printre primele obiecte adunate din sat Sursa Facebook Primăria Crâmpoia

obiecte donate crampoia - foto facebook - primaria crampoia

„Sunt, într-adevăr, obiecte care ar fi sfârşit ori arse, ori distruse, ori - aşa cum se întâmplă acum - donate. Şi oamenii cu adevărat se bucură, dar important este să le prezentăm într-un fel aparte situaţia. Aşa, când transmitem oamenilor un mesaj, iar mesajul este înţeles, şi mergem până la capătul poveştii, oamenii prind acest sens. Dacă intrăm în amănunte şi le reprezentăm situaţia, oamenii acceptă. Până nu stăm puţin de vorbă, până nu ne povestesc despre copiii plecaţi afară, despre neîmpliniri, despre cum era odată, oamenii nu-şi deschid inima. La oameni am ajuns fix aşa cum sunt eu, bătând din poartă-n poartă, aşezându-mă să-i ascult, am ajuns cred că la cel puţin 100 de porţi“, a completat Marian Călin. 

Camelia şi Marian şi-au propus să şi-i apropie şi pe tinerii din comună, deşi la acest moment, din partea lor interesul este destul de slab. Vor în schimb ca micul muzeu să poată fi vizitat în programul „Şcoala Altfel“ sau la orele de dirigenţie. Obiectele colectate sunt inventariate, iar în curând vor cere şi ajutorul unui muzeograf pentru a pune totul la punct, a mai precizat administratorul public.

Camelia Marcu şi Marian Călin desfăşoară în paralel şi un proiect umanitar pentru cei mai nevoiaşi locuitori ai comunei FOTO: Facebook/Primăria Crâmpoia

obiecte donate crampoia - foto facebook - primaria crampoia

Vă recomandăm şi: 

Povestea frumoasei Marghioliţa şi războiul pornit pentru cucerirea sufletului acesteia

FOTO Comoara folclorică de la Dobriceni, muzeul sătesc unic în România care i-a trezit invidia şi „cheful“ de artă surorii dictatorului Nicolae Ceauşescu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite