Cât de frumos scria regina cântecului românesc, Maria Tănase. Scrisoarea adresată autorităţilor în anii de debut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Tănase
Maria Tănase

A rămas în memoria tuturor prin vocea sa excepţională, dar şi frumuseţea deosebită. A trăit doar 50 de ani, dar a lăsat folclorului românesc o zestre fără egal.

Una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite artiste al României, Maria Tănase, "Pasărea măiastră" cum a supranumit-o istoricul Niculae Iorga, s-a născut în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, în anul 1913. Fără o educaţie deosebită, dar înzestrată cu talent, fapt care a consacrat-o ca un fenomen unic în muzica românească, Maria Tănase a susţinut în anii grei din timpul celui De-al Doilea Război Mondial două concerte la Focşani, care s-au bucurat de un enorm succes.

Vorbim de anul 1940, deosebit de greu pentru întreaga Românie, cu binecunoscutele amputări teritoriale şi cu norii ameninţători ai conflictului mondial, aflat în plină desfăşurare.

Artista, înterzisă pe atunci pentru câteva luni de regimul legionar, a trimis cu o lună înainte de cutremurul din noiembrie 1940, care a făcut la rândul său prăpăd, o solicitare la Primăria Focşani în care a consemnat, printr-un scris impecabil, următoarele: 

“În dorinţa de a oferi şi publicului din provincie o seară de Muzică Populară Românească, formată din melodii culese din toate unghiurile Ţării: Transilvania, Banat , Oltenia, Muntenia, Dobrogea, călduros vă rog să mi se pună la dispoziţie sala Teatrului pentru seara zilei de 20 octombrie 1940. Nenumăratele scrisori primite în urma emisiunilor mele la posturile româneşti de Radio îmi dau convingerea că publicul din provincie va primi cu multă satisfacţie concertele mele”, scria artista autorităţilor.

Administratorul Teatrului care a primit sarcina de a analiza cererea raportează primarului ca s-a reţinut sala teatrului comunal pentru seara zilei de 20 octombrie 1940 şi acest fapt s-a comunicat şi solicitatoarei printr-o carte poştală. Într-o altă solicitare a aceleiaşi mari artiste, care 5 ani mai târziu trimite o nouă cerere la autoritatea locală, pe 22 octombrie 1945, în care detaliază că în vederea organizării unui spectacol muzical în oraşul Focşani, cu muzică de propagandă româno-rusă şi anglo-americană, având buget formidabil şi o reţetă necorespunzătoare marilor cheltuieli, roagă a se aproba complecta scutire a chiriei sălii.

FOTO: Arhivele Naţionale-Fliala Vrancea

maria tanase

După acest an nu s-au mai înregistrat alte vizite ale Mariei Tănase în Focşani, poate din motive legate de programul încărcat al artistei sau de boala de plămâni care i-a măcinat ultimii ani de viaţă şi a pus punct prea repede unei cariere de excepţie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite